A Star Wars I. rész – Baljós árnyak idén szeptemberben ünnepli bemutatásának 25. évfordulóját, ennek örömére pedig egyre több stábtag nyilatkozik az akkori élményeiről. Valaki viszont mindig hiányzik az illusztris társaságból: Jake Lloyd, a fiatal Anakin Skywalker megformálója, aki a film után eltűnt a közéletből. Egészen mostanáig nem sokat hallhattunk róla azon kívül, hogy mentális zavarokkal küzd, és börtönbe is zárták, most viszont egy interjúban édesanyja, Lisa Lloyd avatta be a rajongókat Jake életébe, az interjú végén pedig biztató szavakkal írta le Jake jelenlegi állapotát.

"Jake-nél a gimnáziumban kezdődtek a problémák. Különböző valóságokról kezdett beszélni. Nem tudta, hogy ebben a valóságban, vagy egy másikban van épp. Nem igazán tudtam erre akkor mit reagálni."

Miután elvitte fiát egy doktorhoz, az a bipoláris zavart említette meg lehetséges okként. Több gyógyszert is kipróbáltak, de egyik sem segített. Jake 2007-ben végzett a középiskolában, és a chicagói Columbia Főiskolára ment továbbtanulni, ez viszont nem sült el túl jól: 

"Sok órára nem ment be, és azt mondta nekem, hogy emberek követik".

Lisa érezte, hogy fia állapota egyre jobban romlik: volt, hogy "fekete szemű" emberekről számolt be, akik az utcán bámulják, illetve a TV-vel beszélgetett. 

"Nem mondta el nekünk, de folyamatosan hangokat hallott."

2008. márciusában Jake otthagyta az iskolát, és Indiana-ba költözött Lisához. Több terapeutával és pszichiáterrel való találkozást követően megszületett a diagnózis: paranoid skizofrénia. 

"Miután közölték vele, még mélyebb depresszióba süllyedt. Nagyon nehéz volt akkoriban(...) Nem gondolta, hogy gyógyszert kéne bevennie, mivel nem érezte magát betegnek. Nem gondolta, hogy terapeutához kéne járnia, mert nincs is vele semmi gond."

Jake néhány gyógyszerre már nem is reagált, illetve volt, hogy szó nélkül abbahagyta a szedésüket, és inkább illegális drogokhoz nyúlt. 2015-ben egy autós üldözést követően börtönbe zárták, és Jake nem reagált Lisa megkereséseire, aki próbálta elmagyarázni a hatóságoknak, hogy fiának gyógyszerekre van szüksége. Jake 10 hónapot töltött rácsok mögött. Végül Lisának sikerült kihoznia őt, de nehéz volt Jake-et rávenni, hogy elmenjen minden orvosi találkozóra, és hogy minden gyógyszert bevegyen.

 

Jake-nek volt egy húga is, Madison, aki két évvel volt fiatalabb nála. Madison mindig is ott volt bátyja mellett, és próbálta segíteni őt. 2018-ban, 26 évesen viszont hirtelen elhunyt, alvás közben érte a halál.

"Nem tudta kezelni a dolgot, nem tudta, hogyan dolgozhatná fel(...) Néha csak elkezdte mondani, hogy mennyire hiányzik neki Madison. Nagyjából ennyit beszélt róla."

2023-ban aztán Jake-nek teljes idegösszeomlása volt, hazafelé a McDonald's-ból, egy háromsávos úton. 

"Azt mondta, hogy le akarja állítani a kocsit. És le is állította, egy háromsávos út közepén(...) Kijött a rendőrség, és kérdéseket tettek fel neki, ő beszélt hozzájuk, de nem volt értelme. Csak szavak egymás után."

Börtön helyett kórházba szállították, majd pár hónappal később áthelyezték egy mentálhigiénés és rehabilitációs intézménybe. A 18 hónapos kezelés 10. hónapjánál jár, és egyre jobban van.

"Sokkal jobban van, mint gondoltam. Jobban kapcsolódik az emberekhez, és egy kicsit szociálisabb lett, ami hihetetlenül jó. Olyan mintha egyre több térne vissza a régi Jake-ből, aki mindig is kereste a társaságot, mindaddig, amíg skizofrénia jeleit nem mutatta."

Lisa szerint Jake egyre jobban megérti, milyen állapotban van, és hogy mennyire fontos a gyógykezelés, és a gyógyszerek beszedése. Sok év óta most először Jake szívesen találkozik a család barátaival, sőt a születésnapján még moziba is elmentek, megnézni a Wonkát.

"Imádta. Az egyik, amit nem lehetett vele, amikor nem szedte be a gyógyszereit, a filmnézés. Nem tudott eléggé koncentrálni."

A Csillagok háborújára kitérve Lisa szerint Jake imádja a Star Wars-t, legutóbb az Ahsoka-t nézte meg.

"Imádja az összes új Star Wars cuccot. Az emberek azt hiszik, Jake utálja a Star Wars-t, pedig nagyon szereti."

Sokáig ugyebár arról olvashattunk, hogy Jake a Baljós árnyak akkori negatív fogadtatása miatt hagyta ott a színészetet, pedig nem így van:

"Az emberek szerint a Baljós árnyak miatt hagyta abba a színészetet, de ez nem igaz. Semmi köze a Star Wars-hoz. Sokkal több köze van a családunkhoz. Éppen váltunk. A dolgok zavarosak voltak és elég durvák. És úgy tűnt, Jake már nem élvezi a meghallgatásokat."

Jake állapota Lisát is sokmindenre megtanította, hogy jobban figyeljen Jake érzéseire.

"Most már sokkal jobban vagyunk. És sokminden áll még előttünk, amire érdemes várni. Mindannyian szeretjük Jake-et, és szeretnénk vele lenni. Én csak azt szeretném, ha boldog lenne."

Így legyen, mi is ezt kívánjuk!