• Majdnem 3 millió dollárért kelt el R2
  • Kis híján félmillióért ment el Luke fénykardja
  • Eladták Vader maszkját és Luke sisakját is

A filmtörténelem két igazi ikonja került elárverezésre az elmúlt napokba. Az egyik az a fénykardmarkolat, amit Mark Hamill használt az Egy új remény és A Birodalom visszavág forgatásán. A kellék eleddig Gary Kurtz producernél volt, aki egy vándorkiállítás kellékeként mutatta be itt-ott az ikonikus Jedi fegyvert, amit a filmekben még Anakin Skywalker készített a geonosisi csata után, aztán bukása után Luke-hoz került, majd több mint harminc évvel később Rey birtokába került. A fénykard 450 ezer dollárért, vagyis nagyjából 122 millió forintért kelt el.

A másik ikonikus kellék R2-D2, ő viszont nem teljesen eredeti, hanem egy olyan verzió, amit a klasszikus trilógiában, illetve a Baljós árnyakban és A klónok támadásában használt robotok alkatrészeiből építettek össze. Értéke persze így sem csekély, 1 és 2 millió dollár közé becsülték, végül 2,76 millióért ment el, ami olyan 750 millió forintnak felel meg.

Továbbá eladták szintén 450 ezer dollárért Luke sisakját, amit a yavini csatában viselt, illetve 96 ezer dollárért (kb. 26 millió forintért) Darth Vader maszkját. Ezeket sem szórnám ki a gyűjteményemből, de az biztos, hogy R2 és a fénykard lenne az igazi drágakő.

r2-d2.jpg