• Elhunyt David Prowse
  • A hajdani testépítő játszotta el Darth Vadert a klasszikus trilógiában

Az ember azt hinné, hogy ha valaki tetőtől talpig jelmezben van, akkor annak nem kell túlságosan színészkednie. Pedig ez nem így van. Annak az embernek sokkal nehezebb a dolga, ugyanis arcjáték nélkül, pusztán testbeszéddel kell átadnia a karaktert. És ez az érzelmeivel vívódó Sith Nagyúr, Darth Vader esetében különösen nehéz feladat lehetett.

david-prowse-darth-vader.jpg

David Prowse mégis sikerrel vette ezt az akadályt, olyannyira, hogy Darth Vader részint neki köszönhetően is kultikus figura lett. A Sith Nagyúr jellegzetes mozgását, gesztikulálását és erőteljes lépteit bármikor felismernénk. S bár az évek folytán többen is a páncél alá bújtak már (például Sebastian Shaw A Jedi visszatérben, Hayden Christensen A Sith-ek bosszújában, Spencer Wilding és Daniel Naprous a Zsivány Egyesben), mégis Prowse volt az igazi Vader.

A testépítőből színésszé vált Prowse olyan filmekben szerepelt a Star Wars mellett, mint az 1974-es Frankenstein and the Monster from Hell, amiben együtt szerepelt a később az Egy új reményben Tarkin kormányzót alakító Peter Chushinggel, de láthattuk az Alfa Holdbázis és a Doctor Who klasszikus epizódjaiban is.

A Magyarországon is járt Prowse a ’90-es évektől kezdve komoly egészségi problémákkal küszködött. Műtötték a bokáját és a csípőjét, 2001-ben a bal karja lebénult és majdnem megölte egy szeptikus ízületi gyulladás, 2009-ben prosztata rákot diagnosztizáltak nála, 2014-ben pedig a Daily Mirror azt állította, hogy demenciával küzd – bár ezt Prowse maga tagadta. Végül 2016-ban visszavonult az aktív közösségi élettől és a filmezéstől.

David Prowse, aki megformálta Darth Vadert maga is erős jelenség volt, hiszen rengeteg betegsége ellenére kitartott, rendszeresen megfordult Star Wars találkozókon – még úgy is, hogy Lucas több hivatalos eseményről is kitiltatta (a kapcsolatuk állítólag azután romlott meg, hogy Lucas James Earl Jonest bízta meg Vader megszólaltatásával) – és imádta a rajongókat. De sajnos senki sem él örökké. David Prowse 2020. november 28-án, 85 éves korában, hosszú betegeskedést követően elhunyt. Nyugodjék békében!

david-prowse.jpg