A modern zombik, azaz a lassan csoszogó, sírjukból kikelt, emberhúsra éhes holtak népszerűsége az 1968-as Élőholtak éjszakája (Night of the Living Dead) című, kis költségvetésű (mindössze 114.000 dollárra volt szükség a forgatásnál) de zseniális alkotásra vezethető vissza. A hangos sikert aztán egy egész sorozat követte, majd egy 2005-ös újrázása a Holtak hajnalának (Dawn of the Dead), melyet további részek követtek.

Bár sokan unják a zombis témát (pedig zombikból sosem elég), tagadhatatlan, hogy nélküle nem lenne – vagy nem ilyen lenne a The Last of Us, a Left 4 Dead, a Dead Rising vagy éppen a Resident Evil. Filmjei egy részében maga is szerepelt, sőt, a Call of Duty: Black Ops zombimódjának Call of the Dead pályáján is feltűnik, mint főellenség. Távozásáról sokak mellett Neil Druckman, a The Last of Us kreatív direktora és írója is megemlékezett a Twitteren.

“Nyugodj békében George Romero... mint tanuló, részem volt abban a kiváltságban, hogy röviden ugyan, de dolgozhattam veled. A The Last of Us nem létezne az inspirációd nélkül”

A horrorműfaj egyik legjelesebb ikonja 77 éves korában, rövid, tüdőrákkal vívott harc után kedvenc filmzenéjének, A nyugodt férfi (The Quiet Man) dallamainak hallgatása közben hunyt el.

Nyugodjék békében.

georgearomero.jpg