Ahogy az elmúlt két évben, úgy most is jelölhetünk játékokat a Steam Awardta az előre meghatározott kategóriákban. Idén azonban már nem 13 kategóriában szavazhatunk, csak 9 jut és elmarad a közönségkedvenc jelölés is. A nyerteseket a Téli Vásár során mélyebben leárazzák majd, a vásár az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően tegnap este indut és egészen november 27 este hét óráig tart majd, szavazni is eddig lehet, a következő kategóriákban:

  • Az „Év játéka” díj: Talán a magával ragadó játékmenet, vagy a lebilincselő történet miatt... esetleg a kidolgozott karakterek, a hibátlan megvalósítás vagy az addiktív többjátékos mód eredményeképp. Bármi is legyen az oka, a 2018-as év legjobb játéka díjának nyertese azonnal klasszikussá vált.
  • Az „Év VR játéka” díj: A VR a játéktervezés vadnyugata. A most kialakuló szabályok még törvény nélküli vidéke, ahol szinte mindent szabad. E díj nyertese nem csak rendkívül élvezetes, de a médium jövőjének irányát is segít feltérképezni. 
  • A „Szeretettel készült” díj: Ez a játék jó ideje megjelent már. A csapat jócskán maga mögött hagyta kreativitásuk gyermekének első leleplezését, de jó szülőkként ezek a fejlesztők tovább gondozzák és támogatják teremtményüket. Ez a játék, ennyi év után is, a mai napig kap új tartalmat.
  • A „Legjobb fejlesztő” díj: Akár azért, mert hallgattak a rajongóikra, akár, mert valami valóban váratlant alkottak, vagy csak beteljesítették egy valóban remek játék ígéretét, ez a stúdió abszolút odatette magát 2018-ban.
  • A „Legjobb környezet” díj: Az a sok szövegelős filmbetét, az a sok figyelmeztetés, hogy megint mentőládára van szükségük... Lássuk be, a karaktereket túlértékelik. És ahogy ez a nyertes is szemlélteti, a lélegzetelállító látvány néha jobb történetet mesél el, mint ezer nagyszájú hős.
  • A „Barátokkal jobb” díj: Vannak játékok, melyek egyszerűen nem ugyanolyanok, amikor egyedül játszol. Talán szükséged van egy barátra, hogy védje a hátadat. Vagy szükséged van egy barátra, akit hátba szúrhatsz. Így vagy úgy, de jókedv vár azokra, kik barátokat gyűjtenek e játékokhoz.
  • A „Legjobb alternatív történelem” díj: Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje. Az viszont, aki szembe tud vele nézni, de inkább átírja, arra ítéltetik, hogy megkapja a 2018-as év legszórakoztatóbb történelemkönyv-machinációjáért járó díjat.
  • A „Legtöbb móka egy géppel” díj: Akár autó, kamion, robot vagy más gépesített szerkezet, e díj nyertese beizzította összes hengerét, és olyan felejthetetlen játékélményt nyújtott, amit gépek tettek lehetővé.

steam-oszi-vasar.jpg

Ha minden kategóriában jelölünk, emellett az egyik jelöltünket legalább egyszer elindítjuk és írunk valamelyikhez kritikát (vagy egy más meglévő véleményünket frissítjük), akkor a jutalmunk egy kitűző lesz, ami kifüggeszthetünk Steam-profiloldalunkra. A győzteseket ezúttal is decemberben, a téli vásár idején hirdetik ki.

Ti miket jelöltetek?