• A Hoth-i csatát 35 év alatt húsz különböző játékban játszhattuk végig
  • Először 1982-ben, legutóbb pedig idén novemberben
  • Néhány játék eléggé érdekesen értelmezte ezt az ütközetet
  • A legtöbbször a Lázadók oldalán harcolhattunk

1980-ban robbant be a mozikba a Star Wars ötödik része, A Birodalom visszavág, amely felülmúlta az 1977-es első Csillagok háborúja-mozi sikerét, és sokan máig a legjobbnak tartják a sorozatban. Ebben nagy szerepe van a film elején látható grandiózus csatának, ami a Hoth jégbolygón zajlik le a Lázadók Szövetsége és a Galaktikus Birodalom között.

A látványos ütközetet azonban nem csak film formájában, hanem videojátékokban is újra és újra átélhettük. Kihasználva Az ébredő Erő körüli zsongást, a Kotaku segítségével összeszedtük, mikor és milyen formában vethettük bele magunkat az Echo-bázisért folytatott harcba.

Először 1982-ben ütközhettünk meg a Birodalommal a The Empire Strikes Back című Atari játékban, a kor szellemének megfelelően oldalnézetes lövöldözősdi formájában.

A következő alkalom 1985-ben jött el, a játék címe ezúttal is a film címét viselte, szintén Atarira jött ki, ám most már vektorgrafikás programmal élhettük át eme kíméletlen csata élményét.

A cím 1992-ben sem változott, a platform és a grafika viszont igen. A Nintendóra megjelent program visszatért az oldalnézetes perspektívához.

1993-ban érkezett meg a Super Nintendóra a Super Empire Strikes Back. Ebben már a hósikló mögül szemlélhettük az eseményeket, és igen parázs ütközetekben vehettünk részt, amikben nem csak birodalmi lépegetőket kellett elgáncsolnunk, hanem AT-ST-ket, kutaszdroidokat és robogókat is le kellett lőnünk.

1993-ban egy másik alkalommal is bepattanhattunk egy hósiklóba, ezúttal ráadásul szó szerint, hiszen a PC-re, Sega CD-re, Macre és 3DO-ra kiadott Star Wars: Rebel Assaultban már a pilótafülkében ücsörögve fedezhettük a Lázadók visszavonulását. A játék érdekessége, hogy ez volt a LucasArts első, csak CD-re kiadott programja.

1996-ban George Lucas éppen az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér felújításával foglalatoskodott, amikor is eszébe jutott, hogy a filmek újra bemutatóját felvezetéséül bedobhatnának egy multimédiás projektet. Ez lett a Star Wars: Shadow of the Empire, amiből készült képregény, könyv, megannyi játékfigura és természetesen videojáték is, amiben mit ad isten, Dash Rendar bőrábe bújva újra végiglőhettük a hoth-i csatát.

Az 1997-es Star Wars: Masters of Teras Kasi kicsit kakukktojás, mert ugyan a verekedős játéknak van hoth-i pályája, de csak ennyi köze van a legendás ütközethez. Ráadásul az alanti videó felállása is érdekes: A 6. részbeli Luke fénykarddal püföl egy fekete wookiee-t, bár a későbbi, Bespini Luke vs. Luke is megér egy misét.

1998-ban a Sega kiadta a Star Wars Trilogy Arcade-ot, amiből természetesen a Hoth sem maradhatott ki.

1998-ban jelent meg Nintendo 64-re és PC-re a rajongók által az egyik legjobban szeretett X-Wing-játék, a Star Wars: Rogue Squadron 3D. Ekkoriban a helyzet kezdett fokozódni Star Wars téren, hiszen már tudtuk, hogy készül a Baljós árnyak, kezdett felpörögni a hype körülötte. A Rogue Squadron a híres X-Wing-sorozattal ellentétben árkád jellegű program volt, az akciókra, nem a szimulátorra helyezte a hangsúlyt.

2000-ben jött kis Dreamcastre és PlayStationra a Star Wars: Demolition, ami a Rogue Squadron nyomdokain haladva újfent arcade játékprogram lett. A Hoth ebben is helyet kapott, de a csatát elég érdekesen értelmezte. Tulajdonképpen az addigi négy film mindenféle járművével részt lehetett benne venni, versenyfogattól kezdve a droidok repülő platformján (STAP) át a hósiklóig.

A 2001-es Star Wars: Rogue Squadron 2: Rogue Leader sajnos PC-re már nem jelent meg, csak GameCube-ra, de annyira nem is bántuk, hiszen talán csak a grafika változott az első részhez képest.

2001-ben egy új perspektívából is kipróbálhattuk magunkat a hoth-i csatában. Nem, mint hős hósikló pilóta, hanem mint stratéga, merthogy a Star Wars: Galactic Battlegroundsban is helyet kapott ez a legendás összetűzés.

A Star Wars: Rogue Squadron 3: Rebel Strike sem maradhatott hoth-i csata nélkül, szóval 2003-ban újra belevethették magukat GameCube-on. Ám a fejlesztők mindezt megfűszerezték: immár gyalogosan vagy tauntaun háton is apríthattuk az AT-AT lépegetőket Luke Skywalkerként.

Ha már gyalogság, a 2004-ben PC-n, PlayStation 2-n és Xboxon debütált Star Wars: Battlefront igazi megújulást hozott eme elnyűtt csatába, ugyanis nemcsak hős pilótaként vethettük bele magunkat, hanem mezi lázadó katonaként is. De az igazán nagy szó az volt, hogy a Birodalom oldalán szintén beszállhattunk a csatába. Természetesen birodalmiként nem a pajzsgenerátor megvédése, hanem az elpusztítása volt a cél.

Na, minek a vicces változata nem hiányozhatott a 2006-os, az akkoriban szinte minden létező konzolra kijött LEGO Star Wars 2: The Original Trilogy-ból? Nos, tulajdonképpen a Star Wars semelyik csatája, hiszen ez a széria pont ezekről szól, de természetesen most a hoth-i ütközetre gondoltunk.

És ha már 2006-ban járunk, na, mi jött ki ekkor PC-re, PS2-re és Xboxra? Naná, hogy a Star Wars: Battlefront 2!

2008-ban a LucasArts megpróbált betörni az MMO piacra, amiben volt is ráció a Star Wars rajongói bázisát figyelembe véve, de sajnos a Star Wars: Galaxies - The Empire Divided olyan nagyot bukott, mint egy körbetekert lábú AT-AT. De a hoth-i csata még ezt a játékot sem úszhatta meg.

2009-ben jelent meg a Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition, ami az eredeti játék kibővített változata volt, s ebben Galen Marekkel (alias Starkillerrel) végigjátszattuk a klasszikus filmek néhány eseményét is, amennyiben átálltunk a Sötét Oldalra. Természetesen ebben belefoglaltatik a hoth-i csata is, melynek végén lehetőségünk nyílt megküzdeni Luke Skywalkerrel és átállíthattuk a Sötét Oldalra.

Az idén megjelent Disney Infinity 3.0 Edition sem maradt havasi adok-kapok nélkül. Természetesen ez is inkább humoros irányból közelítette meg ezt az amúgy nem valami vicces csatát.

És szintén idén jelent meg PC-re, Xbox One-ra és PS4-re az új Star Wars: Battlefront, ami a legszebb és legautentikusabban teszi lehetővé, hogy részesei legyünk egy olyan csatának, ami harmincöt évvel ezelőtt robbant ki. Csak arra kell vigyáznunk, hogy miközben megismételjük a történelmet, az ne vegyen olyan csúnya fordulatot, mint a lenti videóban.

Hát ennyi volt. Bár nem számoltam utána, de esélyes, hogy a Star Wars semmelyik másik ütközetét nem játszhattuk annyiszor el PC-n vagy valamilyen konzolon, mint a hoth-i csatát. Ti ezek közül melyik játékban próbáltátok ki magatokat a Birodalom vagy éppen a Lázadók ellen?