• Tim Sweeney szerint a Valve adhatna Steames Shenmue 3 kulcsokat
  • A Valve szabályzatát okolja az ügyért

Tim Sweeney, az Epic Games elnök-vezérigazgatója szeret a Twitteren randalírozni, most éppen a Shenmue 3 körül kialakult balhé kapcsán fejtette ki véleményét. Ha estleg nem tudnátok miről is szól a herce-hurca, akkor gyorsan napirendre térünk fölötte: a Shenmue 3 a Kickstarteren indult el évekkel ezelőtt, majd kiadót szerzett magának, végül az Epic Games Store-ral kötött exkluzív szerződést. Ez utóbbi önmagában még nem is lenne akkora baj, ha a támogatók Steamen kapnák kulcsaikat - ahogy arra nyilván számítottak, mert akkor még nem létezett az Epic Store - sokaknak azonban nem tetszik, hogy a helyzet megváltozott, visszatérítés pedig nincs.

Sweeney szerint az egészről a Valve tehet, bár ezt így konkrétan nem mondja ki, de Tweetjei alapján kár is kerülgetni a forró kását.

“Amennyire mi és a partnereink látjuk, a Valve szabályzata tiltja Steam kulcsok biztosítását olyan játékok számára, melyek az induláskor nem lesznek elérhetők a Steamen. Ez lehetetlenné teszi az olyan játékok mellé való kulcsok biztosítását, melyek kizárólag az Epicnél lesznek elérhetők induláskor” - majd hozzáteszi egy másikban - “Az Epic boldogan támogatná a partnereit a 30% kifizetésével, ha a Valve hajlandó lenne kulcsokat biztosítani a támogatók számára egy játékhoz, mely nem a Steamen rajtol el”

Csak azt nem értem, hogy akkor a Metro: Exodus kulcsokat miért sikerült mégis kiosztani (tudom, az előrendelés volt, tehát más az alapfelállás, de az idézett szabályzatba ez is beleütközik). Ironikus lenne, ha a Valve szaván fogná Sweeneyt, adna kulcsokat a Shenmue 3-hoz és nyújtaná a kezét a részesedésért...