Az ünnepek előtt felbukkant néhány hír a Half-Life 2 Episode 3-vel kapcsolatban, amik ugyan nem tartalmaztak semmiféle hivatalos információt, reménnyel töltötték el a folytatásra vágyó rajongókat -- hogy aztán jól pofára ejtse őket.

Először egy, a játéknak szentel, mostanra már üres weboldal tűnt fel, ám erről nagyon gyorsan kiderült, hogy semmi köze sincs a fejlesztőkhöz, hiszen nem a Valve tulajdonában van. Aztán jött egy hír, miszerint Gabe Newell engedélyt adott néhány munkatárásának arra, hogy kiszivárogtassanak némi információt a játékkal kapcsolatban, sőt egy virtuálisvalóság-játék (ARG) is elkezdődött, melynek első lépcsőfoka a VGA-n leadott és egy le nem adott Wheatley-beszéd volt. Erről azonban később megtudtuk, hogy az informátor is csak egy másik fülestől kapta a pletykát, s az egészben sok a feltételezés, tehát ezt sem szabad komolyan venni, bár a rajongók ennek ellenére is bizakodóak voltak -- egészen a mai napig.

A Valve írója, Chet Faliszek ma közölte, majd később maga Newell is megerősítette: nincs semmiféle ARG, Wheatley beszéde a Portal 2-univerzumhoz kapcsolódik, semmi máshoz, és Gabe nem rendelte el a szivárogtatás elkezdését, vagyis a közösség verte át a többieket.