2020 sem múlhat el újdonságok nélkül, a tech-óriások közti verseny pedig éleződik, az Intel-AMD és az Nvidia-AMD fronton egyaránt. Persze nem csak róluk szól majd az év, hiszen jönnek az új konzolok is, de ezenfelül is számíthatunk előrelépésekre. Nagyobb csoportokba szedve összegezzük, hogy mi mindent hozhat magával az új esztendő.

Belehúz az Intel

Legalábbis megpróbál belehúzni, hogy mennyire sikerül neki, az majd elválik. Az előjelek nem a legjobbak, hiszen a 14 nanométeres ellátási lánccal való problémáikat még mindig nem sikerült teljesen megoldani, és akadnak egyéb baljóslatú pletykák is. Jó ideje tudjuk, hogy az Intel megint megpróbálkozik diszkrét asztali GPU piacra dobásával, még így a - mondjuk úgy - "processzor-válságának” kellős közepén is. Ha minden igaz, akkor a 10 nanométeres csíkszélességen készülnek majd az új grafikus processzorok, melyek elkészítéséhez az AMD-től is szipkáztak el agyakat. Egyelőre az sem világos, hogy a piac mely szegmensét célozzák meg, ráadásul a rossz nyelvek azt beszélik, hogy a CPU-juk kellemetlenül melegszik.

A legújabb hírek szerint az Intel Tiger Lake CPU-k (melyek egyébiránt a cég harmadik generációs 10 nm-es processzorai lesznek) integrált grafikus vezérlői is erre fognak építeni. De hasonlóan az Ice Lake-hez, csak a mobilszegmensben jelentkeznek majd a mikroarchitektúrával, lévén annak optimalizált változatai (10 nm+).

És ha már ennyit beszéltünk a 10 nm-ről, az Intel Comet Lake formájában megpróbálják behozni a lemaradásukat, már ami a gyártástechnológiát illeti. Ha minden igaz, áprilisban számíthatunk az új asztali processzorokra, melyek zászlóshajójaként egy 10 magos, 20 logikai szálas CPU érkezik majd. Mindennek tetejébe a HyperThreading technológiának i3-tól i9-ig örülhetünk majd a tizedik generációban. Feltéve, hogy ár/érték arányban sikerül felvenni a versenyt az AMD kínálatával...

intel-xe-2020.jpg

Az AMD tovább erősít

Mindeközben az AMD sem áll le, és a Zen 2 architektúrára alapozva érkezik az AMD Renoir APU laptopokba, de egyelőre még kérdéses, hogy a cég pontosan milyen grafikus megoldást kínál mellé. A legvalószínűbb egy Vega-variáns, de a hamarosan (egész pontosan január 7-én) elrajtoló CES 2020 során esélyesen ezt is megtudjuk.

Mindeközben pedig érkezik a Zen 3 is, mely egyes források szerint (ironikus módon átvéve az Intel korábbi tik-tok modelljét) továbbra is a 7 nm-es csíkszélességen maradva szolíd teljesítménybeli javulást ígér. Más források viszont nem egy optimalizált, hanem teljesen új architektúráról beszélnek, és kétszámjegyű teljesítménynövekedést jósolnak - ha ez utóbbi válik valóra, akkor az AMD nemcsak gyártástechnológiában, hanem teljesítményben is átveheti a vezetést az Inteltől.

És természetesen GPU-fronton sem marad le az AMD, az RDNA 2.0 a híresztelések szerint annak ellenére hardveres ray-tracing támogatással érkezik, hogy a cég részéről hallhattunk korábban olyan nyilatkozatokat, hogy nem kapkodják el a technológia ilyetén implementálását. Egyelőre bizonytalan, hogy milyen kategóriában indítják el, de a próféciák a “Big Navi” eljövetelét látják, mellyel az Nvidia csúcskategóriás trónját is megrengetheti az AMD. A magunk részéről nem mennénk ilyen messzire, de szinte biztos, hogy a Radeon VII nyomdokán év elején érkezik egy AMD videokártya, még ha nem is az új architektúrával szerelve.

amd-zen-3-2020.jpg

Az Nvidia halad a kikövezett úton

A zöldek háza táján nem sok pletyka szállíngózik, hagyományosan jól tudnak titkot tartani arrafelé - de még csak a kódnevet sem ismerjük száz százalék biztonsággal: hallottuk már az Ampere nevét (egyébként valószínűleg ő lesz az), de a cég levédette az Aerial és Hopper kifejezéseket is. De hogy valami informatívat is mondjunk, Orin néven mutatkozhat be először az újgenerációs architektúra, igaz, első körben csak önvezető autókban, és a híresztelések szerint az ellátó a TSMC helyett ezúttal a Samsung lesz, 7 nm csíkszélességen.

MiniLED monitorok elterjedése

A HDR 10 képes gaming monitorok ritkaságszámba mennek, de ez a helyzet változhat, igaz, valószínűleg csillagászati árat kell majd leszurkolnunk érte. Az OLED technológiával vetekedő MiniLED kijelzők viszont még így is jóval olcsóbbak lehetnek riválisaiknál, és mintegy 1600 cd/m2 fényerővel égetik majd ki a retinákat az egyik legnagyobb panelgyártó, az AU Optronics kütyüjei, immáron 144Hz képfrissítés mellett. És hogy mi is az a MiniLED? A neve elég árulkodó: igen apró diódák méretes tömbje váltja a megszokott, jó esetben is harminc-egynéhány zónás háttérvilágítást - az új panelek több mint 1000 zónára osztva lesznek képesek kontrollálni a fényerőt, ezzel a kiemelkedő fényerő mellett a kontrasztarány és a színhűség is magas lesz, hála az IPS-tech paneleknek.

miniled-2020.jpeg