EVE: az univerzum botrányaA botrányt egy Kugutsumen nevű jóember robbantotta ki. Az ő hobbija a kémkedés volt – beszivárgott különféle játékbeli vállalkozásokba, és információkat adott el a játékban használt fizetőeszközért más társaságoknak (korrekt). Amikor az EVE legnagyobb szövetsége, a BoB (Band of Brothers) belső köreibe jutott (lásd a területtérképen a nagy kék részeket!), és nekiállt elolvasni az üzeneteket, döbbenetes felfedezéseket tett. Elsőként kiderítette, hogy a BoB egyik cége, a Reikoku igazgatótanácsának tagja, Lord Stone, aki később leköszönt e posztról, a játékot fejlesztő CCP munkatársa, aki távozásakor megüzente EVE-es kollégájának, hogy van számára egy rendszeradminisztrátori állás a stúdiónál. Aztán előbukkant egy másik üzenet, mely feltárja, hogy a BoB-ban rengeteg fejlesztő és ISD (a különféle játékbeli események, versenyek lebonyolításában segédkező önkéntes) található, és hogy utóbbiak egyike a szövetség rendelkezésére bocsátotta a játék egyik legértékesebb anyahajóját, még azon versengés megkezdése előtt, melynek ez a jármű lett volna a fődíja, ezzel jelentős előnyhöz juttatva a csapatot.

A legdurvább azonban még hátravolt. A Reikoku másik tagja, Ishos Rerajan villámgyors karriert befutva annak a flottának a főnöke lett, melynek hajóit az egyéves kiképzésüket végző pilóták vezetik. Egyik feladata az alatta szolgáló kadétok fejlődésének ellenőrzése volt, ám e munka során hozzájutott azok felhasználói adataihoz is, melyet szigorúan tilt az EVE szabályzata. Nemsokára nyilvánosságra került, hogy Ishos barátunk a CCP dolgozója (Kugutsumen nyomozása alapján Vincent ’t20’ P, az EVE egyik főfejlesztője), ezért a stúdió rendtartása értelmében távoznia kellett a Reikokuból. Ám egy hónappal azelőtt, hogy lelépett volna, a társaságnak átadott tíz eredeti hajótervrajzot, melyek a játékbeli pénzben kifejezve milliárdokat érnek, és a szövetség ezekből vagy borzalmasan meggazdagodhat, ha eladja őket, vagy behozhatatlan előnyre tehet szert, ha megépíti azokat.

EVE: az univerzum botrányaKugutsumen ezek után kapcsolatba lépett a CCP-vel, és felajánlotta, hogy a rendelkezésére álló anyaggal segít az ügy tisztázásában, ám egymás után ötször kirúgták a játékból, azaz törölték a felhasználói fiókját. Ezek után nem volt más választása, mint a nyilvánossághoz fordulni, és közzétenni a fentieket. A BoB tagjai megpróbálták elhallgattatni, a fórumokra küldött bejegyzéseit a moderátorokkal töröltetni, ám végül a CCP kénytelen volt lépni, és belső vizsgálatot indítani, miközben arra kérték őt, ideiglenesen zárja be saját weboldalát, amíg ez zajlik, amit meg is tett.

A CCP közösségének menedzsere, Kieron hamarosan közzétette az eredményeket, melyben elismerte, hogy valóban a BoB több tagja a fejlesztőstúdió dolgozója, őket fájó szívvel, de azonnali hatállyal kizárták a játékból. Az említett anyahajós akciót sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, mivel 2005-ös eseményekről van szó, és nem állnak már rendelkezésre elegendő információk. Kieron sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, és cége nevében megígérte, a jövőben sokkal jobban odafigyelnek minderre. Ezt követően az említett fejlesztő, Vincent ’t20’ P is nyilatkozott: elismerte, hogy valóban átadta a szóban forgó terveket a BoB-nek, ám megígérte, azokat visszaszerzi és átadja a CCP-nek, melyeket később ki fognak sorsolni a felhasználók között. Hozzátette, cselekedete teljesen egyéni „partizánakció” volt, és ő is elnézést kért mindezért. Mindezek után Hilmar, a CCP elnöke is közleményt adott ki, elismerve, hogy nem voltak mindenben olyan következetesek, mint korábbi esetekben, és hibáztak. Bejelentette: idén januárban felállítottak egy olyan csoportot, mely a törvényszervek a házon belüli törvénysértések, kihágások kivizsgálása szolgáló belső ügyosztályához hasonló, és mely ezentúl kíméletlenül fog lecsapni minden hasonló esetre. 

 

Nos, reméljük a legjobbakat. Az univerzum a megtisztulás útjára lépett, ám a CCP a rá vetülő árnyékot még sokáig hordozni fogja. A fentiek egyébként jól példázzák azt is, miféle etikai, morális, és egyéb problémákat hoz felszínre az új világőrület, az MMOG – jussanak csak eszünkbe például a kínai farmerek, a valódi pénzért árult játékbeli cuccok és egyéb botrányok-, és hogy komolyabb fellépésre, szabályozásra van szükség, mielőtt késő lenne. Ha már most nem késő...