Mindjárt itt a Windows 10, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan újra fogják telepíteni a rendszerüket, ez pedig azzal jár, hogy egy rakás programot is fel kell pakolni. Ez talán a legrosszabb része az egész folyamatnak, hiszen amellett hogy az állományokat vadásszuk, végeláthatatlan mennyiségű töltőképernyőt is végig kell nézni, mielőtt egy belakott, teljes mértékben használható rendszerünk lenne -- próbálunk azonban segíteni! Itt egy linkgyűjtemény, egy olyan lista, amiben minden fontosabb programot könnyen, vagy legalábbis könnyebben elérhettek, ezzel faragva egy kicsit a rendszertelepítéssel töltött időből, és nem csak akkor, ha Windows 10-re váltasz.

Illesztőprogramok

A Windows telepítésének befejezése után az első és legfontosabb feladat az illesztőprogramok installálása. Ez szerencsére könnyű játszma, ugyanis a gyártó mellékel az alaplaphoz egy lemezt, ami a chipsettől az Ethernetig minden drivert tartalmaz, és nem egy alkalommal, meg is könnyíti ezek telepítését, mégpedig úgy, hogy egy külön paranccsal automatikusan felrakhatjuk valamennyi összetevőt. De mi van akkor, ha időközben elveszett a lemez, vagy ha éppen nincs már meghajtód ebben a digitális világban? Nos, a megoldás az, hogy ellátogatsz az alaplap gyártójának honlapjára, és letöltöd a megfelelő csomagot. Érdemes már most ellenőrizni, hogy megvan-e a lemez, és ha nincs, vagy meghajtó hiányában nem tudod használni, akkor felkeresni a gyártó honlapját. Íme a legismertebb cégek terméktámogatási oldala:

Ezzel azonban még nincs vége az illesztőprogramok hajszolásának, ugyanis itt van még a videokártya is. Irány tehát az Nvidia vagy az AMD oldala, ahol csak meg kell keresni a megfelelő típust, letölteni a programot és vígan telepíteni.

A segédprogramokról se feledkezz el: a .NET keretrendszer és a Visual C++ a Microsoft hivatalos oldalán található meg. Programja válogatja, melyikre van szükség, de ha nagy játékos vagy, akkor ezekkel annyira nem kell törődnöd, az egyes címek ugyanis a telepítés vagy az első indítás során ezeket maguktól felrakják. A Java is szükséges lehet bizonyos alkalmazásokhoz.

Megjegyzés: ha nem Windows 10-et telepítesz, hanem egy régebbi rendszert, akkor a segédprogramok és frissítések installálását jelentősen megkönnyíti a WSUS Offline Update nevezetű program, ami összeszedi a szükséges állományokat. Csak töltsd le, csomagold ki, majd indítás után válaszd ki, mire van szükséged. A program elkészíti a telepítőt, amit a friss Windowson már csak el kell indítani. Értelem szerűen a WSUS Offline Update-et a nagy újratelepítés előtt célszerű használni. 

illesztoprogramok.jpg

Védelem

Ha felállt a Windows, és minden működik (hang, internet, csatlakozók, videokártya -- ezeket ellenőrizd) akkor lehet kezdeni a berendezkedést, aminek első lépése legyen a megfelelő védelem beszerzése, hiszen senki sem szeretné, ha az értékes dokumentumai, vagy személyes adatai rossz kézbe kerülnének, esetleg vírusok fognák vissza az izmos masináját. Az egyik legjobb megoldás erre az Eset antivírus programja, és becs szóra, nem csak azért mondom, mert a magazin mellé kódot adunk, tényleg nagyon jó, évek óta megbízhatóan működik -- persze van alternatíva, ha azt keresitek: az Avast vagy az AVG megoldását érdemes lehet megnézni az ingyenesek közül.

vedelem.jpg

Internet és kommunikáció

A védelem kiépítése után már nyugodtan lehet az internetre merészkedni, de ehhez kell egy rendes böngésző, ha ugyanis előre nem készítettél össze mindent, akkor potenciálisan sok időt kell eltölteni a gyári megoldásban. A webböngészők terén több lehetőségünk is van, amiből kettő emelkedik ki: az egyik a Google megoldása, a Chrome, a másik pedig a jó öreg Firefox. Ezen kívül még ott az Opera, a Safari illetve az Internet Explorer és annak Windows 10-es reinkarnációja, az Edge, ami beépítve jön az új operációs rendszerrel.

A böngésző után jöhet a kommunikáció. Ha nem csak a Facebookon csevegsz, akkor a Skype a kézenfekvő válasz, de ha ezt inkább elkerülnéd, akkor ott rokona, a Pidgin, aminek előnye, hogy egy rakás üzenetküldő szolgáltatást támogat (Facebook, WhatsApp, Skype, Steam, stb.), így egyetlen programmal letudhatsz mindent, de ehhez jó sok barkácsolás kell a pluginek telepítése és a fiókok hozzáadása miatt, úgyhogy ezt inkább csak a bátraknak ajánlanám. A levelezés terén a Thunderbird a te választásod, de ha nem e-mailezel sokat, akkor a Gmail és társai is elegendőek webes felületen.

internet.jpg

Multimédia és szórakozás

Multimédia terén szükségünk van valamire, amivel a filmjeinket nézhetjük és zenéinket hallgathatjuk. Személyesen a K-Lite Codec Packra esküszöm, ez ugyanis tartalmaz mindent, ami csak kellhet, de a VLC is nagyon jó megoldás. Tisztán zenére foobar2000, illetve Winamp (még elérhető, könnyen) vagy Spotify, amivel ingyen hallgathatunk zenét az interneten -- utóbbira alternatíva lehet a Deezer és a Last.fm.

Természetesen, ha szórakozásról van szó, akkor a játékok nem maradhatnak ki. Steam, Uplay, Origin. Mind kötelező.

multimedia.jpg

Munka

A szórakozás után jöhet a munka. Számítógépen millió és egy dolgot el lehet végezni, a specifikus programokra ezért nem térek ki, de az ziher, hogy irodai alkalmazásra mindenkinek szüksége van előbb vagy utóbb. Erre ideális megoldás az ingyenes OpenOffice, de ha van aktív hallgatói jogviszonyod, akkor jó eséllyel szerezhetsz ingyen Office csomagot. Erről EZEN AZ OLDALON találsz további információkat.

A munkához sorolható még a képszerkesztés is. Szimpla böngészésre és kategorizálásra az XnView, az IrfanView vagy a Picasa ajánlható, míg szerkesztésre az ingyenes GIMP vagy a Paint.NET -- persze az Adobe termékei is várnak, ha profi vagy, de ezért meg is kérik az árat.

Tömörített állományokkal mindig találkozni fogsz, ezekhez pedig a 7-Zip és a WinRAR ajánlatos. A PDF fájlokhoz az Adobe Reader vagy a Foxit Reader illetve a SumatraPDF jó választás, illetve ha sokat dolgozol forráskódokkal, vagy csak több funkciót akarsz egyszerű szöveges fájlok piszkálása során, akkor a Notepad++ nevét áldani fogod. A Total Commander se maradjon ki, ha sok fájlmozgatással van dolgod.

Végül a felhőtárhelyről is ejtsünk szót, ugyanis nagyon hasznos dolog tud lenni. A Dropbox, a One Drive és a Google Drive a legjobb barátod ezen a téren, illetve az Evernote is fontos lehet, ezzel ugyanis a jegyzeteidet érheted el bárhol.

munka.jpg

És akkor ezt most mind végig kell kattintgatnom? -- kérdezhetitek, jogosan, a válasz azonban az, hogy NEM. Itt jön képbe a Ninite. Egy zseniális oldal, ahol annyi a dolgod, hogy bejelölöd, milyen programokat szeretnél, majd letölteni a telepítőt és hátradőlni. Noha a programok felhozatala nem teljes, a legtöbb fontos összetevőt (az illesztőprogramok és segédprogramok kivételével) megtalálható, ezzel jelentősen könnyítve a rendszered telepítését. Mindenképpen próbáljátok ki!

Remélem, tudtam segíteni, de hozzá kell tennem, hogy habár a legfontosabb alkalmazásokat összeszedtem, egy ilyen tág és szerteágazó témában óhatatlanul kimarad valami. Így arra kérlek titeket, hogy kommentben mondjátok el, hogy ezeken kívül szerintetek még milyen olyan program van, ami nélkülözhetetlen egy átlagos felhasználó számára.