Salomé, Lucien Lévy-Dhurmer, 1896Nos, a „megosztás” márpedig folytatódik, ugyanis a The Path szerzőpárosa, a belga művészházaspár, Auriea Harvey és Michaël Samyn új projektje Salomé, avagy magyar átírásban Szalómé történetét dolgozza fel. Aki esetleg nem lenne képben a bibliai eseményekkel: Nagy Heródes fia, Heródes Antipász megszöktette féltestvére, Fülöp feleségét, Heródiást, annak lányával, Szalóméval együtt. E házasságtörés ellen Keresztelő Szent János szót emelt. Később Szalómé csodás táncot lejtett a a király születésnapján, amire mostohaatyja megígérte, hogy bármit is kíván, megkapja. A lány, anyja tanácsára, János fejét kérte tálcán, melyet át is nyújtottak számára. Ezt a véres-rémes történetet persze sokan feldolgozták, az egyik legnagyobb vihart kavart mű Oscar Wilde tragédiája, amelyet Angliában annak idején be is tiltottak, ennek ellenére vagy épp ezért zajos sikert aratott, később ebből írta Richard Strauss szintén híres operáját. A Tale of Tales új alkotása is részben Wilde e drámáján alapul.

Egyelőre sokkal többet nem is tudunk a dologról, csak annyit, hogy természetesen az alkotója ismét a házaspár, a zeneszerző Gerry De Mol belga muzsikus, aki a szintén zseniális Graveyard és az Endless Forest muzsikáiért is felelős volt, de a hangszekcióban megtaláljuk a The Path zenei felelőse, Jarboe nevét is. Az azonban a hivatalos honlap szerint még titok, hogy ki tervezi és készíti el a karaktereket. Nos, ha szabad tippelnem, akkor én a párizsi születésű, de Brüsszelben élő Fabrice Lavollay nevére tennék egy kisebb összeget. Az úriember nevét bizonyára kevesen ismerik; egyike a legelborultabb kortárs művészeknek, aki amúgy vászonra álmodta már Szalómé alakját; megtalálható Lavollay weboldalán, a galériában, de felhívom a figyelmet, hogy a linkre csak felnőtt látogatóink kattintsanak, mert „a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz”. (Nem véletlenül nem azt használtam illusztrációnak, nem mintha a francia art nouveau festő, Lucien Lévy-Dhurmer képe, melyet a hivatalos weboldalról emeltem át, nem lenne kevésbé beteg...).

A Fatale (Végzet) című projekt idén ősszel, október 5-én jelenik meg, nyilván elődeihez hasonlóan kizárólag digitálisan letölthető formában.