Azonosítatlan repülő objektumokat, azaz UFO-k kutatása évtizedek óta folyik, sőt, már a középkori ember is megörökítette használati tárgyaiban ezeket, igaz, neki még fogalma sem volt róla, hogy mit lát. UFO hívők voltak, vannak és lesznek, akik között nyílt titok, hogy létezik a MIB – vagyis a fekete emberek, akik azokat látogatják meg, akik földönkívülit láttak. Barry Sonnenfeld 1997-ben dolgozta fel a témát az azonos című sci-fi vígjátékában, a Men in Black pedig óriási siker lett. A durván kilencven milliós büdzséből készült film 600 milliót termelt a készítőknek, a kritikusok szerették, a közönség imádta, hiszen friss, vicces, szórakoztató élményt kínált, nem utolsó sorban Tommy Lee Jones és Will Smith párosát, a két megállíthatatlan szuperügynököt, akik a legnagyobb földönkívüli gonosztevőkkel is leszámoltak. J és K első kalandját további kettő követte, amelyek bár jók voltak, közel sem voltak olyan jók, mint a mára kultikussá vált első rész.

Ez pedig különösen igaz a most bemutatott Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül című filmre. Jó, egy nyári élménynek elmegy, lehet rajta nevetni, de már nem kínálja azt, amiért 22 éve megszerettük a szériát. A fekete öltönyösök legújabb kalandja egy spin-off film, nincs közvetlen kapcsolata az előző epizódokkal, az egyetlen ismert karakter, aki itt is feltűnik, az a New Yorki MIB részleg főnöke, O ügynök. J és K neve említésre sem kerül, talán a legutolsó nagy kalandjuk után neutralizálták őket? Nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy az új főhős, Molly Wright szüleit igen, miután kapcsolatba kerültek egy földönkívülivel. A kislány szerencsésen megúszta az emlékezet törlést, és segített megszökni a pici űrlénynek. Felnőttkorára Mollynak nincs más vágya, minthogy Sötét zsaru lehessen…

meninblack-770x470.jpg

Innen indul a történet, ami a címének megfelelően nem egy városba kalauzolja a nézőt. Az ügynökséghez frissen felvett M (Tessa Thompson) és a régi motoros H (Chris Hemsworth) párosának kellene elvinnie a filmet és ez részben sikerül is. A Thor Ragnarökben már látott páros most közel sem tud olyan jól együttműködni, mint az MCU filmben, és ez részben a karakterek hátteréből ered: M mindent tud, mindent meglát, és elintéz, míg H a vicces, nagyszájú nagymenőt testesíti meg, szó szerint. A MIB International ugyanis erősen próbálja a humort előtérbe tolni, ugyanakkor a poénok többsége inkább fárasztó, mint üdítő, nem beszélve a forgatókönyvről. A buddy-movie jelleg nem domborodik ki, ugyanakkor a „tégla a szervezetben” sem vehető komolyan, hiszen bár a londoni MIB divízió látszólag rengeteg tagból áll, azonban a rendező, F. Gary Gray csak pár embert mutat be belőlük, így a film végi nagy leleplezés sem okoz túlzott meglepetést.

Ennyire rossz lenne az új MIB? Igen és nem. A baj a filmmel az, hogy mindenki azt várta tőle, hogy legalább részben megidézi a 1997-es első rész legjobb pillanatait, de a filmkészítők pont itt hasaltak el. Igaz, vannak benne jó részek, például a Gyalog névre hallgató idegen és M kapcsolata kifejezetten szórakoztató, azonban a többi idegen nem eléggé idegen, ráadásul a történet szempontjából fontos karaktereknek sincs elég mélységük, nem elég szatirikusak, ami ugye jellemző volt az első részre. Ha nem MIB filmként próbálták volna eladni, akkor sokkal nagyobb sikere lett volna, de így csak egy  egyszer megnézős spin-offként lehet rá ideig óráig tekinteni, amire másnap már nem is emlékszik az ember.

Men in Black - Sötét zsaruk a Föld Körül

Rendezte: F. Gray

Hossz: 115 perc

Szereplők: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Rebeca Ferguson

Forgalmazza: Intercom

men-in-black-international.jpg