Túlzás lenne azt mondani, hogy anno megrengette a filmvilágot a nálunk Szupercella néven futó Escape Plan-széria első része, a 2013-as eredeti körül azonban kialakult egy kisebb kult-légkör, köszönhető leginkább Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger párosának, meg persze a mindig izgalmas börtönös-szökéses alaphelyzetnek. Ezt rombolta le egyetlen jól irányzott ütéssel a tavaly debütált második rész, a Hades, melyet a tengerentúlon egyenesen DVD-re szántak (olyan is volt), nálunk azonban valamiért úgy gondolta a forgalmazó, hogy érdemes moziba küldeni. A producerek ráadásul hamar lerántották a harmadik bőrt is a koncepcióról, melyet idehaza ismét a vásznon nézhetnek azok, akik szeretnék – más kérdés, hogy az előző felvonás után hányan merészkednek majd be újból a moziba…

szupercella-3-poszter.jpg

A Szupercella 3 cselekménye egy hongkongi milliárdos lányának elrablása körül forog, ezúttal őt kell kiszabadítania Ray Breslinnek (Sylvester Stallone) egy elvileg nagyondurva’, látványra viszont meglehetősen lepukkant lettországi börtönből, az Ördögveremből. Hamar kiderül persze, hogy ennél több van a dologban, a háttérben ugyanis az első rész szarkavarója, Lester Clark fia, a kreatív nevű Lester Clark Jr. (Devon Sawa) bosszúhadjárata húzódik meg, aki – biztos, ami biztos alapon – berántja Breslin munkatársát és barátnőjét, Abigailt is (Jaime King), csak hogy igazán személyessé váljon a dolog. Nem marad tehát más választás: Ray Európába repül, hogy rendet tegyen, méghozzá harmadmagával, miután a második részben debütált Trent DeRosa (Dave Bautista), illetve a fogvatartott hölgyemény volt és jelenlegi testőre (Max Zhang és Harry Shum Jr.) is csatlakoznak hozzá.

szupercella-3-1.jpg

Az izomtömeg tekintetében elég szépen kipattintott, valójában azonban papírvékonyságú, olykor szekunder szégyen szindrómát előidéző beszólásokkal operáló karaktereket még elnézné az ember a filmnek, ha lenne benne látványos akció és izgalmas cselekmény. Ebből a kettőből azonban még jóindulattal is csupán fél valósul meg – a forgatókönyv itt tényleg csak legyezőként funkcionálhatott legfeljebb (vastagságra is), olyannyira ötlettelen és semmilyen az egész cselekmény. A legnagyobb baj, hogy a Szupercella név immáron totálisan létjogosultságát veszítette, mert bár ezúttal is szerepel egy börtön a filmben, aki az első részt a Prison Break-szerű „hogyan ügyeskedjük ki magunkat a dutyiból” megközelítés miatt szerette, az itt most hiába keresi, az Ördögveremben ugyanis nincs semmiféle szökés. A kevés akciójelenet is meglehetősen felemás: a távol-keleti vonal hozott egy-két látványos bunyót, amik egészen szórakoztatóak, Stallone és Bautista jelenetei viszont nem többek hiteltelen csapkodásnál.

szupercella-3-3.jpg

Hogy mi jót lehet mondani akkor a Szupercella 3-ról? Nos, leginkább azt, hogy fantáziátlansága ellenére is sikerül túlszárnyalnia a második részt. Ez persze nem nagy teljesítmény, mert az Ördögverem még ezzel együtt is egy nagyon felejthető moziélmény, aminek minden egyes jelenetén, párbeszédén és képkockáján (azok a szörnyen fényképezett és vágott drónos snittek, te jó ég!) érződik, hogy egész egyszerűen nem is oda szánták. Ha a Hadest valamilyen csoda folytán elviselted, akkor tehetsz egy óvatos próbát ezzel is, de készülj arra, hogy a Szupercella 3-ból még azt a kevés jellegzetességet is sikerült kiölni, amitől az Escape Plan Escape Plan volt korábban.

Szupercella 3. – Az Ördögverem (Escape Plan: The Extractors)
Rendező: John Herzfeld
Játékidő: 97 perc
Hazai premier időpontja: 2019. július 11.
Forgalmazó: Big Bang Media