A DC univerzumának kétségkívül egyik legmeghatározóbb alakja Batman, a Sötét Lovag, aki közel 85 éve üldözi a bűnt Gotham városának mocskos utcáin. Azonban legalább ennyire fontos a Denevér ellenpólusa, a renddel végtelen harcot folytató káosz manifesztációja, az elmebeteg Joker is. Kettejük véget nem érő harcának különböző – olykor megdöbbentő – fázisait már rengetegszer láthattuk. Képregények lapjain, rajzfilmeken és a mozik gyöngyvásznain egyaránt. Az idők során azonban az univerzum is fejlődik és változik, lehetőséget biztosítva arra, hogy új, érdekes karakterek tűnjenek fel hősei és gonosztevői közt. Így történt ez a közkedvelt Batman: A rajzfilmsorozat esetében is, amikor 1993-ban az első évad hetedik, Joker’s Favor című epizódjában feltűnt Joker női partnere, Harley, aki ekkor még csak a bohóc segédjének szerepét játszhatta el. A karakter gyorsan népszerű lett, többször szerepelt a rajzfilmben, majd saját képregényt és érdekes eredettörténetet is kapott, még végül elérte a mai ismert formáját – a várhatóan 2024 őszén debütáló Joker: Folie à Deux című filmben Lady Gaga formálja majd meg a karaktert, ami több mint biztató.

har2.jpg

A Harley Quinn-t – és bűntársát, Poison Ivy-t – fókuszába állító animációs széria a DC Universe saját streaming szolgáltatóján jelent meg először az Egyesült Államokban, 2019 novemberében. A kezdetben 26 epizód hosszúságúra tervezett szériát a rajongók és a szakma is jól fogadta. Humorosnak ugyanakkor néhol meglepően brutálisnak is találták, ez a szokatlan elegy pedig kifejezetten hatásosnak bizonyult. Olyannyira, hogy 2020-ban berendelték a harmadik évadot, ami már a HBO Max-on vált elérhetővé. Nem is lehetett kérdés, hogy lesz folytatás, amit végül 2022 augusztusában meg is erősített a szolgáltató. A HBO-nak és a PC Gurunak hála pedig volt szerencsém az új – 10 részesre tervezett – évadba belekóstolnom napokkal a premier előtt.

har1.jpg

Az érem két oldalán

A spoilerek elkerülése érdekében magát a történetet nem szeretném részletekbe menően bemutatni, annyi is elég, hogy Harley és Ivy az élet furcsa fintorainak köszönhetően más utakon próbálnak járni. Miss Quinn Batman követőinek oldalán igyekszik szuperhőssé válni, Ivy pedig a Legion of Doom vezetőjeként szeretné megvalósítani „ördögien gonosz” tervei. Ez azonban nem működik olyan könnyen, mint azt a kezdetekben feltételezték, mindez pedig párkapcsolatukra is hatással van. Számomra a sorozatot mindig is a humora és a karakterei tették értékessé, és ez szerencsére az új évadban sincs másként. Harley botladozásai a hőssé válás útján önmagukban is rengeteg lehetőséget hordoznak magukban, de erre rátesznek az alkotók a mellékes karakterekkel is. Poison Ivy felemelkedése, majd vezetővé válása érdekes és elgondolkodtató pillanatokat tartogat a rajongóknak, ám a show egyik legjobb karaktere azonban ezúttal is kétségkívül Frank, a növény. Zseniális – aki látott már pár részt, az pontosan tudja, hogy mire gondolok.

Az első pár rész alapján egyértelműen ki tudom jelenteni, hogy az új évad is meg fogja hálálni a nézők bizalmát. A humor és az olykor árnyaltabb jelentéstartalom is nagyon rendben van. Nem is beszélve a gyakran arcunkba robbanó explicit képsorokról, amik még a rajzfilmes környezet ellenére is gyönyörűen húsbavágóak – Harley és Pyg Professzor esete tökéletes példa erre. Összességében mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani az új évadot és nagyon várom a folytatást. Az első három epizód holnap fog debütálni az HBO Max kínálatában, aztán hetente érkezik egy-egy újabb rész, egészen a szeptember 14-én látható évadzáró fináléig. Akik szeretik a DC univerzumot és Miss Quinn karakterét, azok biztos nem fognak majd csalódni, mindenki más pedig nyugodtan tehet egy próbát a sorozattal – garantáltan jól fog szórakozni!

Képek forrása: IMDB