Friss hírek az új Tomb Raiderről...mert hiszen az Eidos akkor ment majdnem csődbe (sőt tulajdonképpen be is fuccsolt, csak az SCi megmentette), amikor a vezetőség türelmetlenül kirángatta a félkész Angel of Darknesst a Core Design kezei közül, és piacra dobta úgy, ahogy volt. A nagy múltú stúdiónak akkor ez volt a hattyúdala – és reméljük, ugyanez nem lesz elmondható az IO Interactive csapatára, bár velük most ugyanezt eljátszotta az angol kiadó a Kane & Lynch kapcsán.

Miközben a fél világ a játék kihagyott lehetőségein és hibáin siránkozik, a GameSpot közössége pedig még mindig hangosan tüntet Jeff kolléga kirúgása miatt, napvilágot láttak az első konkrétabb hírek az új Lara Croft kalandról – nem hinném, hogy az időzítés nagyon véletlen lenne... Az előző történetet folytatva, az AoD-be ugye belebukott a Core Design, az Eidos elnöke, és maga a kiadó is, de szerencsére a Crystal Dynamics megmentette a haza becsületét és egyben a franchise-t is. A kezük közül két új Lara-kaland került ki (vagy inkább másfél, tekintve, hogy az Anniversary az első rész felújítása volt), és már egy éve bejelentette a legendás Ian Livingstone, hogy nekiálltak az új epizódnak is PS3, X360, PC platformokra, bár a 2008 közepére ígért megjelenés akkor még eléggé ködbe burkolózott. Idén szeptemberben aztán a szépszemű Jane Cavanagh, az Eidost birtokló SCi elnökasszonya megerősítette, hogy rendesen nekifeküdtek a franchise-bővítésnek, hiszen új epizódokkal bővül a Just Cause, a Battlestations: Midway, a Tomb Raider és a Hitman széria.

Nos, úgy tűnik, lassan felszáll a fehér füst, a híreket (lassan szokás szerint) a szabadalmi bejelentéseket és a doménregisztrációkat figyelő „őrszemek” hozták. Az első tény: az Eidos 2007. november 21-én az amerikai szabványügyi hivataltól védjegybejegyzést kért a Tomb Raider Underworld címre (mind adathordozóra rögzített, mind letölthető formátumban). A második tegnapi keltezésű, eszerint a kiadó lefoglalta a tombraiderunderworld.com webcímet is, bár ez egyelőre még nem él.

Mindez egyébként remekül passzol a zuhanyhíradós csiripelésekhez (képzavarért bocs), ugyanis az eddigi szivárgások szerint az új, szám szerint nyolcadik Lara-etap a maja kalendáriummal áll összefüggésben, nevezetesen annak egyik feltételezésével, mely szerint 2012-ben eljő a világvége. A Guatemala egyes vidékein még ma is használt ősi, 260 napos naptárban az év utolsó öt napja az úgynevezett Wayeb’, amikor a maják ki sem lépnek otthonaikból, hitük szerint ekkor ugyanis megnyílnak az alvilágba vezető kapuk, és a mindenféle rusnyaságokat semmi nem gátolja meg, hogy katasztrófát okozzanak portyázásukkal. Azt hiszem, lassan összeáll a kép...

(A mellékelt képek a két Crystal Dinamics által készített epizódból valók!)