Grand Theft Auto film: a Rockstar nem kér belőleÚgy látszik, a mai nap a játékos filmadaptációkról szóló negatív hírekről szól... Miközben most tudtuk meg Peter Jacksontól, hogy a Halo-filmből három év totojázás után végül sem lesz semmi,addig a másik bejelentést Dan Houser, a GTA-játékok feje tette: köszönik, ők nem kérnek semmilyen filmes adaptációt sem Hollywoodtól.

"Úgy gondoljuk, hogy a Grand Theft Auto játékokból, amelyek ennyire sokrétű és összetett játékélményt nyújtanak, nem lehetne méltó filmes adaptációt készíteni." — jelentette be Dan Houser a Los Angeles Timesnak.
Houser megemlítette azt is, hogy a korábbi játékos témájú filmadaptációk olyan alacsony színvonalúak voltak, hogy ez nem különösképpen bátorítja a Rockstart arra, hogy a GTA-t is "ez a sors érje".

Grand Theft Auto film: a Rockstar nem kér belőle"Elég egyértelmű számunkra, hogy mindenféle szórakoztató média csak akkor őrizheti meg saját integritását, ha nem készítenek kritikán aluli adaptációkat belőle olyan emberkék, akiket csak az érdekel, hogy jó nagyot kaszáljanak vele." — nyilatkozta Houser maró gúnnyal. Bár Houser óvatos duhaj volt, és konkrét filmadaptációt nem említett, de azt hiszem, jó pár példát felsorolhatnánk a nívótlan adaptációkból...

Grand Theft Auto film: a Rockstar nem kér belőleÍgy mindenesetre úgy tűnik: mégsem lesz semmi abból a filmből, amelyet a kiadó Take-Two szeretett volna közösen megalkotni egy ismeretlen filmstúdióval és amelynek főszereplője Eminem lett volna. Houser Hollywooddal kapcsolatos negatív hozzáállását félretéve azért mindenesetre azt leszögezte, hogy milyen kondíciók szerint lehetne egyáltalán szó filmadaptációról, ha egyszer egyáltalán belemennének ilyesmibe.

"Ha valaha is úgy döntenénk, hogy filmet készítünk a GTA-ból azért, mert sikerült kétségeinket legyőzni, erre akkor is úgy lennénk csak hajlandóak, hogy a kreatív irányítást teljes egészben a saját kezünkben tartanánk, hogyha esetleg borzasztóan tré lenne a film, akkor legalább abban a biztos tudatban lehetnénk, hogy mi vágtuk agyon a saját univerzumunkat."

Szerintetek Houser jól döntött, hogy a GTA-ból nem enged filmet gyártatni, vagy túl borúsan látja az ilyen mozik várható minőségét?

(A képeken Dan Houser, Eminem egy vicces GTA IV-es szkeccsen, illetve az egyetlen eddigi Grand Theft Auto film [melynek természetesen semmi köze a játékokhoz], amely 1977-ben készült, és írója, direktora és főszereplője Ron Howard volt, akinek ez a mozi indította el rendezői karrierjét.)