Grand Theft Auto IV: megérkezett a videó!A képek alapján eddig már sejteni lehetett, hogy a Rockstar ismét játéktörténelmi mérföldkövet készül kigurítani a műhelyéből, a már látott mozgóképek pedig sejtették, hogy lesznek még itt állejtősebb bemutatók is. Most azonban - annyi hónap várakozás után - úgy látszik, a fejlesztőbrigádnak sikerült a készülő program elé zuhanó akadályokat elpucolnia (a Microsoft rajongói szerint a PlayStation 3 programozási gondjai tehettek a folyamatos csúszásokról, a Sony fanatikusok egyértelműen a Xbox 360 vinyójának hiányát látták az okban), hiszen dübörögve beindult végre 2008 minden kétséget kizáróan leginkább várt programja, a GTA 4 marketingje. A most megérkezett videó fikarcnyi kétséget sem hagy afelől, hogy bár ma már nem nevezheti magát sikerfejlesztőnek az, aki életében nem készített még GTA klónt, mégis övéké a korona.

A mozgókép legnagyobb csábereje egyértelműen a hossza: közel két percben - és lenyűgöző HD minőségben - gyönyörködhetünk elejétől a végéig. Azt már most elmondhatjuk, hogy ebben a tömör 120 másodpercben több információ van, mint amennyit eddig összesen kaptunk a programmal kapcsolatban: az első és legfontosabb, hogy a látvány összhatását tekintve fergeteges lesz. A járművek, az okosan alkalmazott effektusok, és a remek mimika mind és mind egy film benyomását keltik, a trailer rendezője pedig nem fukarkodott a szereplőkkel sem: számos, a teljes játékban megismerhető gonosz, illetve fokozottan gonosz gazember mutatkozik meg a pergő képkockákban, miközben felsejlenek a cucc alatt doromboló grafikus motor erősségei: az összetörő autók valósággal apró szilánkokra esnek szét, miközben a magasból lezuhanó ember ronccsá zúzza a kiszemelt közlekedőeszközt.

A recept amúgy a szokásos: végy egy férfit, aki valahonnan messziről tér vissza az aktuális városba (amely ugye itt New York tökéletes mása lesz); adj mellé egy rokont, aki egyértelműen beleviszi őt a rosszba; és az egészet fűszerezd meg káromkodással, szexszel, droggal, vérrel, és erőszakkal. A végeredmény egy igazi, modern mese, amelyben nincsenek pozitív szereplők, csak kevésbé gonoszak, és nincs kétség: mindig lehet mélyebbre süllyedni, még akkor is, ha közben karrierünk csodálatos magasságokba szárnyal majd. A leginkább Kokóra, hazánk világbajnok bokszolójára hasonlító Nico tökéletesen beleillik a sablonba, hiszen a San Andreas néger főhőse után most egy kelet-európai bevándorló szemszögéből vizsgálhatjuk meg az alvilágot - egy kicsit mélyebben, mint eddig bármikor. Dögös - csak jöjjön PC-re is! Fogjuk meg egymás kezét, és imádkozzunk együtt...