Gray Matter: Jane Jansen visszatérA Sierránál a 80-as, 90-es években zseniálisnál zseniálisabb kalandjátékok születtek. Az alapító nagyasszony, Roberta Williams mellett egész sor ügyes hölgy bontogatta szárnyait: Lori Cole, Lorelei Shannon, Christie Marx, Gano Haine – de mind közül kiemelkedett egy szerény, kedves teremtés, Jane Jensen (Jane Elizabeth Smith néven született 1963. január 28-án). 1993-ban jelent meg az ő történetéből készült első Gabriel Knight játék, a Sins of the Fathers, és egyből mindenki a kisasszony lábai előtt hevert. A nyomozós-misztikus szériából aztán még két rész készült, az 1995-ös The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery, és az 1999-es Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned. Aki nem ismerné, valahonnan érdemes felhajtani őket, mert ezek a címek a játéktörténelem legjobban megírt sztorijait rejtik. Ismételnem kell önmagamat: zseniális játékokról van szó, melyet azóta sem lehet sem lekörözni, sem elfelejteni.

A kalandjáték műfaj hanyatlásával Jane Jensen is távozott az iparból, és a regénnyé átformált Gabriel Knight történetek után kiadott két remek kis könyvet; az egyik a Millennium Rising (később Judgment Day címmel jelent meg újra), a másik a szintén hihetetlenül jól összerakott Dante's Equation, mely 2003-ban a sci-fi műfaj egyik legrangosabb kitüntetése, a Philip K. Dick díj nevezési listáján is szerepelt. Jensen asszony azért nem lett teljesen hűtlen hozzánk, hiszen egyik alapítója az Oberon Mediának, mely hagyományos online játékokat fejleszt, és ezek sorában pár JJ-sztoris címet is találunk.

Amiért azonban ez a cikk született, az egy új, teljes értékű kalandcím, a Gray Matter. Ezt még a 2003-as E3-on jelentette be a Dreamcatcher azzal, hogy a tervezési fázis lezárult és a hegesztésen a sor. A külső nézetes, klasszikus point ’n’ click kaland a GK-szériához hasonlóan rejtélyes, nyomozós sztorival bír. A központi karakter Dr David Styles neurobiológus, akinek felesége egy szörnyű balesetben életét veszti. A tudós visszavonul angliai birtokára, Dread Hill House-ba, és a világtól elzértan kutatásokba kezd. Egy szép napon becsönget hozzá egy fiatal amerikai egyetemista lány, Samantha Everett, és bekönyörgi magát Dr. Styles mellé asszisztensnek. Első feladata hat alanyt találni az Oxfordi Egyetemen tudósunk kísérleteihez, melyek ártatlanul indulnak, ám egyre több megmagyarázhatatlan esemény következik be – és hirtelen felbukkan az elhunyt asszony is... Innentől kezdve Samantha feladata lesz, hogy felderítse Dread Hill House hátborzongató titkait.

Gray Matter: Jane Jansen visszatérA játékban a lányt és a dokit is irányíthatjuk, és a játék olyan kérdéseket feszeget, mint a valóság természete, az emberi agy ereje, képessége a világ alakításában, átformálásában, mindezt a neurobiológia és a pszichológia mai kutatásainak, eredményeinek tükrében. A megjelenítés modern és klasszikus elegy, azaz 2D-s környezetbe helyezett 3D-s karaktereket terelhetünk. Jensen asszony innovatív puzzlékat, sok csavart, misztikumot ígér, és neki hinni lehet e téren...

A játék évről-évre felbukkan a kiadási listákon, legutóbb 2007 közepe-vége volt a megjelenési dátum, a jelenlegi kiadó, a dtp most 2008. első negyedévét ígéri. Remélem, ez már a végleges időpont, mert nagyon szeretnék már ismét elmerülni egy jó Jane Jensen történetben. Addig lehet, hogy ismét leemelem a polcról a Gabriel Knight gyűjtői kiadást, mely újra és újra képes elvarázsolni...