A Vivendi kicsivel több, mint egy éve kezdett azon szorgoskodni, hogy apránként felfalja a francia játékkiadót és fejlesztőt, a Ubisoftot. Tavaly októberben mintegy 161 millió dollár értékében vásároltak meg 7,36 millió részvényt, ezzel 6,6 százalékos tulajdonrészt szereztek, majd egy héttel később ezt tovább növelték 10,39 százalékra. Áprilisban a tulajdonjoguk 17,73 százalékra nőtt, míg a szavazati joguk már 15,66 százalékot tett ki. Persze még akkor is váltig állították, hogy nem akarják bekebelezni a Ubit.

Idén októberben már nagyon rezgette a léc, Yves Guillemo már kis híján szó szerint hadat üzent a Vivendinek, ám az előzetes várakozásokkal ellentétben a médiacég nem jelölt igazgatósági tagot a Ubisofthoz, sőt, passzivitásukkal inkább akadályozták a megbeszélés menetét. Ha nem így lett volna, a Guillemók akár győztesen is kisétálhattak volna, hiszen sikerült megerősíteni a pozíciójában Yvest és testvérét, Gérard Guillemót.

A játék tehát még nem ért véget, és most Anne Blondel, a Ubisoft operatív alelnök is megszólalt az ügyben. A húsz éve az iparban dolgozó vezető szerint ha a Vivendi felvásárolja őket, megszűnnek függetlenek lenni és többé nem vállalhatnak kockázatot új címekkel. „Már nem lesz ugyanaz a Ubisoft, legalábbis nekem semmiképpen sem.”

Elmondása szerint ez a függetlenség az, ami 30 éven át sikeressé tette őket, és kockázatott vállalhattak olyan új címekkel, mint a The Crew, a Child of Light vagy a Valiant Hearts. Viszont egyelőre derűsen látja a helyzetet, mert a játékosok mellettük állnak. Persze nem csoda, azért az olyan akciókkal, mint a 30. születésnapi ingyenes játékosztogatás, könnyű elnyerni a szíveket. Még sok ilyet!

ubisoft-vs-vivendi.jpg