A hamisított vetőmag csak bajt okoz

A fémzárolt vetőmag online is beszerezhető, ugyanakkor figyelni kell a minőségre. A hamisított vetőmaggal egyrészt a saját, másrészt a szomszédos táblákat is tönkretehetjük! Hazánkban kizárólag csak a jogszabályban leírt követelményeknek megfelelő, a hatóság által ellenőrzött vetőmagokat szabad forgalmazni.

A hamis vetőmag előfordulhat, hogy csíraképtelen, így vetésre nem alkalmas. Ha pedig mégis csíraképes, akkor sem garantált a kelés, hiszen a csávázás hiánya rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kikeljen és megfelelően növekedjen. Genetikai és növényvédelmi problémák is felmerülhetnek – mindezek együttesen vagy külön-külön is termésveszteséget okozhatnak, aminek a mértéke elérheti a 100%-ot is. 

Honnan ismerhető fel, hogy a vetőmag hamis?

Léteznek olyan jelek, amelyek felvetik annak a lehetőségét, hogy a megvásárlásra kínált vetőmag hamis. Legyen mindenképpen gyanús, ha:

  • a vetőmagot nem arra szakosodott helyen, hanem egy teherautóról nagy tételben árusíthatják, esetleg kisebb piacokon, alkalmi vételként a csomagtartóból kínálják.

  • a vetőmagot a piaci árnál olcsóbban ajánlják, akciós vagy kiárusításra szánt tételként nevezik meg.

  • bár a zsákok cégjelzéssel ellátottak, de mégsem olyanok, mint ahogy azt megszoktuk.

  • a címke könnyen téphető.

  • hibás a fémzárszám és/vagy a címkesorszám. 

Mit kell tartalmaznia a címkének?

Első dolog, amit érdemes megjegyezni: a címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedileg nyilvántartottak, és sorszámozottak, vízjellel ellátottak. Azaz minden egyes zsáknak, külön azonosítószáma van, egyes típusoknál vonalkód is megtalálható. 

https-wwwprimaghu-2024-aprilis-cikk1.jpeg

Leggyakrabban a napraforgó-, kukorica- és repcemagot hamisítják

A hamisítók között a szakemberek elmondása szerint a legnépszerűbbek a napraforgó-, a repce- és a kukoricafajták vetőmagvai. A gazdálkodók számára nagy veszélyeket rejt a génmódosított magvak elvetése. Annak ellenére, hogy tilos hazánkban a GMO magvak forgalmazása, a szomszédos országokban azonban engedélyezett, és a kishatárforgalom által bejuthat az országba. 

Ha valaki ilyen magokat vet el, akkor a jogszabályok értelmében a kikelő növényállományt el kell távolítani az adott területről. Ha a GMO növény már elvirágzott, akkor a szomszédos táblán lévő, egyébként nem GMO vetőmagból származó kultúra is fertőzöttnek számít, amit szintén meg kell semmisíteni. 

Hogyan kerülhetjük el a hamis vetőmagot?

Van néhány ezzel kapcsolatos tanács, amit érdemes megfogadni:

  • Mindig megbízható forrásból vásároljunk, olyan vetőmag-forgalmazóktól, akiknek neve van a szakmában.

  • Vizsgáljuk meg alaposan a hivatalos okiratnak minősülő címkét.

  • Minden esetben kérjünk számlát a vetőmagról.

  • Kérdezzük le a NÉBIH-nél a fémzárszámot és a címkesorszámot. 

Érdemes tehát körültekintően eljárni vetőmag vásárlásakor!