Az Alza.hu webshopjában rendkívül széles hangprojektor választékkal találkozhat az idelátogató. Árkategóriában, minőségben és méretben is igazán színes a paletta.

A hangprojektorok megjelenése a piacon

A technológia fejlődésével a tévékészülékek egyre szebb és tisztább képet tudnak megjeleníteni, ugyanakkor a síkképernyő miatt az egész elektronikai eszköz mérete kisebb lett. Egy modern televízióban egyszerűen nincs hely egy nagy teljesítményű hangrendszernek, ami a mélyebb hangokat is képes lenne átütő erővel visszaadni.

Ennek a problémának az orvoslására alkották meg a hangprojektorokat. A tévék pedig szintén igazodtak ezeknek a termékeknek a megjelenéséhez, így mindegyik rendelkezik megfelelő bemeneti és kimeneti csatlakozással, hogy össze lehessen kötni a készülékeket.

httpsalza2hu-2024-aprilis-cikk8.jpg

A technológia fejlődésével ma már a hangprojektorok képesek audioközpontként üzemelni, azaz több forrásból érkező hang kezelésére, illetve támogatják a vezeték nélküli kapcsolatot is.

Csatornák száma a soundbarban

A hagyományos soundbar hosszúkás kialakítású és egyetlen elemből áll. Ezt az elemet a tv elé szokták helyezni, így a hang csak annak az irányából érkezik. A különböző technológiai vívmányoknak köszönhetően azonban az ilyen készülékek is képesek a surround hangzás szimulálására, így a szobában tartózkodók úgy érezhetik, mintha különböző forrásokból érkezne a hang.

A tökéletes térhatás eléréséhez azonban elengedhetetlenek a hátsó hangszórók. Ehhez van, hogy a soundbar gyártója külön erre a célra fejlesztett hangfalakat is elérhetővé tesz, amik akár külön is megvásárolhatóak. Illetve olyan megoldás is létezik, hogy a soundbar két széléről lecsatolható egy-egy hangfal, és ezeket lehet elhelyezni a szoba hátsó felében, hogy onnan érkezzen a hang.

A mélynyomó szerepe

Az erőteljes, mély basszus létrehozásához nagy mennyiségű levegő megmozgatására van szükség, amelyet igazán hatékonyan csak egy masszív, méretes mélynyomóval lehet elérni. Nagy méretű membránnal és terjedelmes dobozzal lehet a legjobb hatást produkálni.

A hangprojektorok esetében nem ritkán a mélynyomó be van építve a soundbarba. Ez egy igazán praktikus és elegáns megoldás, valamint nem kell gondolkozni a mélynyomó láda elhelyezésén sem. Ugyanakkor a korlátai is megvannak ennek a változatnak. Méretéből adódóan nem képes igazán nagy teljesítményre és erőteljes basszushatásra.

A különálló mélynyomó ládával rendelkező hangrendszerek már képesek megadni a tökéletes hangzást, így ha sikerül helyet találni neki, ezt érdemes választani az igazán emlékezetes házimozi élmény megteremtése érdekében.