Az internet csodálatos dolog: az emberiség tudásának jelentős hányadát könnyedén elérhetjük pár szó bepötyögésével. Ebben nem kis szerepet játszik a Google, és a csapat, mely a keresőmotort toldozgatja, javítgatja éjt nappallá téve. Persze ebből mi nem látunk semmit és ez jelenti azt, hogy jól dolgoznak. Ahogy sokan a számítástechnikában dolgozók közül, úgy ők is elég nagy kockák.

Hogy mire alapozva állítom ezt? Nézzétek végig a listát (hosszú lesz) és megtudjátok. Hosszú lesz, és talán néhányat ismertek is közülük - de biztos vagyok benne, hogy tudunk újat mutatni. Aki tud, vagy talál kimaradt meglepetést, annak egy becsülettel megérdemelt játékkulcsot fel tudunk ajánlani a szupertitkos készletből.

Még egy megjegyzés: a "trükkök" a google.com oldalról működnek garantáltan, a google.hu nem minden esetben adja a kívánt eredményt! A kereséseket természetesen idézőjelek nélkül írjátok be, a kis- és nagybetűk nem számítanak.

Játékos Google

Atari Breakout

Keress rá az "Atari Breakout"-ra, majd kattints az "Images" gombra, és láss csodát. A Super Breakout sok változatot és koppintást megélt változatát játszhatod a böngésződben, melyben a téglák a játék képei.

Google Pacman

2010-ben találkozhattatok a Google Pac-Man játékkal a Google Térképeken belül, az utcán lehetett bogyókat falni. Ha lemaradtál volna róla, a "Google Pacman" kereséssel már ki is próbálhatod a játszható doodle-t, és elverhetsz néhány percet féktelen zabálással egybekötött meneküléssel.

Pasziánsz, tic-tac-toe

Minek applikációt vagy programot letölteni? Elég ha beírod a keresőbe: "solitaire" és máris játszhatod két választható nehézségi fokozatban a pasziánszot. Ha ráunnál, akkor ott a "tic-tac-toe", melyet bár két lépés után könnyedén megnyeri aki kezdi (ha tudja mit csinál), a kettes játékos legföljebb döntetlent tud kihozni belőle.

google-1.jpg

Super Mario Brothers

Sokan jól ismerjük a Super Mario Brothers aranytallérjainak csengését. Ha esetleg nem tudnád (micsodaaa?) miről is beszélek, keress rá a "Super Mario Bros."-ra majd az oldalt felugró infódobozban kattintgass a villogó kérdőjeles dobozra, máris hullanak a virtuális aranypénzek.

Sonic

Hasonló a Super Mario Bros kereséshez, a "Sonic the Hedgehog" kereseésre az oldalsó infóboxban a kék sün képére kattintgatva a kék sün akcióba lendül. De itt még nincs vége a "mókának": 25 kattintás után átváltozik, és lőn, Super Sonic.

Zerg Rush

Ez a személyes kedvencem, és biztos sokan ismeritek magát a fogalmat - ha nem akkor mássz elő a barlangodból és keress valakit aki játszott a Starcrafttal. De előtte írd be a keresőbe: "Zerg Rush" és egyből megtámadnak a Google "O" betűi, melyek ellen kattintással védekezhetsz. De ha megadod magad, akkor egy csoport piros és sárga "O" alakzatba rendeződik. GG.

google-2.jpg

Flip a Coin, Roll a Die

Ha nem tudnál dönteni valamiben, akkor pénzérme vagy dobókocka híján a Google-hoz is fordulhatsz segítségért. Csak írd be a keresőbe "Flip a coin" vagy "Roll a die", előbbinél egy pénzérme feldobásával, utóbbinál egy véletlenszerű kockadobással hozzák meg a digitális istenek a döntést helyetted.

Play Dreidel, Spinner

A "Play dreidel" keresése egy interaktív játékot hoz elő, ha nem tudnád miről is van szó, akkor javasolnám ezt az epizódot, amúgy egy zsidó népi játék. Szórakoztatónak nem nevezném, de van ilyen is. Hasonlóképpen a "Spinner" beírásával is egy forgós játékot varázsolhatsz elő, ha nem jött be a kockadobás, ezzel is próbálkozatsz.

Conway's Game of Life

Az Élet Játéka nem az, amire gondolnál. John Conway, brit matematikus "életszimulációja", technikailag játék, de játékos nem kell hozzá, mert önmagát "játssza". Tulajdonképpen egy algoritmus négyzetekkel reprezentált futását követheted szemmel a kép jobb oldalán, ha beírod "Conway's Game of Life".

Google megmutatja

Askew

Az "askew" szó jelentése "ferde, ferdén", mi mást is csinálhatna a kereső a szó bepötyögése esetén, mint megdönti a képet. Nem kell megijedni, következő keresésnél helyreáll.

Do a Barrel Roll

A " Do a barrek roll" vagy a "z or r twice" kulcsszavak beírásával a kép csinál egy teljes orsót. A referencia egyértelmű és a tikkelési roham garantált azok számára, akik játszottak a Star Fox-szal.

Blink html

Blink html will cause the word "blink" to blink anywhere on the screen. Even in cases that have nothing to do with coding—like returns about Malcom Gladwell's 2005 collection of essays, Blink.

Kerning

A nyomdászok ismerik az angol kifejezést is, de most már ti is: a betűk között kihagyott helyet takarja, magyarul betűköznek neveznénk. A "kerning" keresésére a Google szemlélteti mit is jelent a kifejezés: minden egyes alkalommal, amikor a találatok között a kerning szerepel, mindig nagyobb a betűköz.

Google in 1998

Ha kíváncsi lennél, hogy nézett ki a Google az ezredforduló előtt, elég ha bepötyögöd a keresőbe "Google in 1998" és láss csodát, máris átélheted a múlt évezredet, vagy nosztalgiázhatsz kedvedre.

google-3.jpg

 

És még sok minden más

Bletchley Park

A "Bletchley Park" keresésével az oldalsó információs doboz címe mókás effektet produkál. Bletchley Park volt az a hely, ahol a szövetségesek feltörték a németek Enigma-kódját a második világháborúban.

Bacon Number

Egy színész neve után ha beírod "Bacon Number" akkor a Google megmondja neked, hogy mennyire van távol Kevin Bacon filmszínésztől. Ez tulajdonképpen egy algoritmus eredménye, melynek magyarázatába nem bonyolódnék bele, mert úgyse olvasná el senki.

Recursion

Rekurzív, azaz egy eljárás vagy definíció ismétlődő felhasználása. Ha beírod a keresőbe, hogy "recursion" a Google (mint az elírásoknál) megkérdezi - "Did you mean: recursion", melyre kattintva ismét ez a kérdés kerül elő, majd újra és újra.

Anagram

"Anagram", azaz anagramma, avagy játék a betűkkel - ha nem hallottál volna még róla: egy szó betűinek felhasználásával más értelmes szót vagy szavakat rakunk össze. A Google a recursion-höz hasonlóan itt is rákérdez: "Did you mean: Nag A Ram". Magyarul "Így értetted: zaklass egy kecskebakot" - persze ez csak angolul poén. Ugyanígy, rákeresve a "define anagram" kulcsszavakra a válasz "Did you mean: nerd fame again". Jaj.

Galaxis Útikalauz Stopposoknak

Ha rajtam múlna, kötelező olvasmány a Galaxis Útikalauz Stopposoknak, melyben a következő kérdésre: "Mi az élet a világmindenség meg minden értelme?" kersik a választ a föld tudósai. Ezt angolul, vesszők nélkül beírva ("The answer to the ultimate question of life the universe and everything") megkapjuk a választ, de a regénnyel ellentétben nem telik bele egy szempillantásba sem, hogy megtudjuk egy számológép kijelzőjéről: 42.

google-4.jpg

Zenés matek

Hasonlóképpen működik a "The loneliest Number" (a legmagányosabb szám) mely a One is the loneliest Number című örökérvényű slágerre utal. Bár nem sláger, hanem szólás a "Once in a Blue Moon", melyre a válasz "1.16699016×10-8 Hertz", mely 2.7 évnek felel meg. A "Blue Moon" kifejezés egyébként egy asztronómiai esemény, mely egy hónapon belül előforduló két telihold esetén használ az angol. És bizony, ez 2.7 évente esik meg.

Fun Facts

A "Fun facts" vagy az "I'm feeling curious" kulcsszavak használatával egy véletlenszerű meglepő tényt kapunk némi felvilágosítással, ráadásul a kérdés feltevésén sem kell gondolkoznunk, egyetlen kattintással újabb mókás tényt kapunk a keresőtől. Angoltudás szükséges.

Festivus

A "festivus" szóra rákeresve egy festivus-rúd jelenik meg bal oldalt. Ha ez nem mond semmit, vagy nem tudod miért poén, akkor nem nézted a Seinfeld címú szitkomot (nyugi, én sem).

Vízmérték

Ez csak mobilon működik, érthető okokból, egy monitorban egyrészt nincs giroszkóp, másrészt nehéz lenne megnézni vele, hogy vízszintes-e a frissen felrakott kép. A "bubble level" keresésére előpattan egy vízmérték – minek pazarolni a helyet applikációval, ha elég rákeresni is, nemde?

Metronóm

Hogy Easter Egg vagy egy hasznos eszköz, nehéz eldönteni, de zenészeknek hasznos lehet a "metronome" kulcsszóra előbukkanó segédeszköz, mey 40-108 BPM-ig állíthatóan adja a taktust (vagy ritmust?).

Megy a Google?

Végül a leghülyébb kérdés, amit beírhatsz a Google keresőbe: "is google down", egy röpke válasszal, mely minden kétséget eloszlat. Szerintem senki sem lepődött meg.