Az egyetemi élet jelentősen megváltozott a járvány alatt, ezekben a nehéz időkben is van azonban mód arra, hogy összekovácsoljuk kissé a közösséget. Ezzel a céllal fogott most össze a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE), a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy elindítsák az első Országos Egyetemi E-sport Kupát.

A versenyen felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező játékosok vehetnek részt, akik két "versenyszámban", FIFA 21-ben (PS4 és Xbox One), valamint League of Legendsben képviselhetik intézményüket. Első körben regionális selejtezőket fognak tartani (kelet, nyugat, Budapest), az egyes régiók legjobb játékosa, illetve csapata pedig bejut az országos döntőbe. Nevezni az alábbi linkre kattintva tudtok.

iden-tavasszal-kiderul-melyik-hazai-egyetem-a-legjobb-esportban.jpgKép: mozduljra.hu

A szervezők remélik, hogy a közösségépítés mellett egy új és fenntartható versenysorozat kiépítésében, az egyetemi szintű e-sportcsapatok létrehozásában, valamint az e-sport népszerűsítésében is segédkezhet a kupa az egyetemista korosztály körében.

„Az e-sport szerepének növelése a MEFS által a 2020-2025-ös időszakra kidolgozott Hajós Alfréd Tervnek is fontos eleme, így nagyon örülök annak, hogy e négy szervezet összefogásával közösen tudjuk megvalósítani az első Országos Egyetemi E-sport Kupát. Azon dolgozunk, hogy az e-sport dinamikus fejlődésével a fiatalok fizikai aktivitása is növekedjen” – mondta Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke.

mocsaiportrekicsi.jpg

“Az e-sport közösségben különösen aktív résztvevők a 18 és 25 év közötti fiatalok, ezért a Magyar E-sport Szövetség kiemelt területként tekint a felsőoktatásban zajló e-sport életre. Örömteli számunkra, hogy példaértékű összefogással a MEFS-sel, a HÖOK-kal és a SZESE-vel ezen a téren találkoztak törekvéseink. Úgy véljük, az Országos Egyetemi E-sport Kupa új fejezetet nyithat a hazai e-sport történetében, és egyben újabb közösségképző erővé válhat az egyetemi és főiskolai sportéletben” – nyilatkozta Biró Balázs György, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.

“Külön öröm számunkra, hogy a Széchenyi István Egyetem és a HUNESZ kezdeményezése révén a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség felvette versenysport rendszerébe az e-sportot. A jelenben ugyan még csak az online térben tudnak hallgatóink versengeni, de bízom abban, hogy a következő rendezvényeken már a győri Egyetemi Sportcsarnokot is megtöltjük” - tette hozzá Dr. Gyömörei Tamás, a SZESE elnöke.

A regionális selejtezők döntőit, valamint az országos finálét az Esport1 élőben fogja közvetíteni.