Ez persze mit sem jelent egy olyan összetett játék esetében, mint a Dust 514, mely azon túl, hogy egy soha véget nem érő online háborút dolgoz fel, összeköttetésben áll a PC-s EVE Online-nal, azzal az MMOG-vel, melynek bonyolult és reális gazdasági hátterét komoly kutatások elemzik. Ezért nem is meglepő, hogy az emlegetett októberi dátum lassan kifutja aktualitását, s hogy sosem volt hivatalos megjelenési napja a programnak -- már az is csodaszámba fog menni, ha még idén teljesen elkészül.

A reklámhadjárat persze ezerrel dübörög, a Sony is belead apait-anyait, hogy népszerűbbé, vonzóbbá tegye a Dust 514-et. Az alant megtekinthető videó például egy átlagos zsoldos mindennapjaiba enged betekintést, kitérve a játékmenet összes apróságára. A háború még az első lövés eldörrenése előtt kezdetét veszi, hisz a játék elején ki kell választanunk a felszerelésünket, fegyvereinket és járműveinket, melyek használata más és más szerepet oszt ránk a csatamezőn. Mindezen jóságok persze nincsenek ingyen, meg kell vásárolnunk őket, s ha meghalunk, mindenünk odalesz, mert a respawn egy klónt ültet a helyünkre, aki nyilván nem rendelkezik a bolygófelszínen hagyott hullánk cuccaival.

Még szerencse, hogy utódunk megörökli a szerzett tapasztalati pontokat, illetve az azokból vásárolt képességeket. Akárcsak egy szerepjátékban, a Dust 514-ben is fontos a fejlődési irány, mert egy gondosan megtervezett katona minden drága fegyvernél többet ér. A legfontosabb készülékünk ráadásul nem is a boltban kapható, hanem jár: ez az úgynevezett Neocon, ami PDA-ként folyamatos hozzáférést nyújt a képességfához, az online bolthoz, sőt, rajta keresztül kommunikálhatunk a többi játékossal, és a csaták állapotáról is élőben tájékozódhatunk.

Minél jobbá válunk, annál több céghez csatlakozhatunk zsoldosként (az EVE világában megavállalatok uralják az univerzumot), majd miután összeszedtünk minden fontos információt, bajtársainkkal együtt ledobnak minket az adott bolygóra -- ezt az ugrást még Felix Baumgartner is megirigyelné. A megfelelő taktika és a folytonos csapatjáték elengedhetetlen eleme a Dust 514-nek, szóval aki a Call of Duty deathmatch-küzdelmein szocializálódott, nem biztos, hogy értékeli majd a programot.

Ez idáig mesésen hangzik, és az alant látható videó a grafikai színvonal magas minőségéről is biztosíthat bennünket. Csak azt sajnálhatjuk, hogy a Dust 514 PlayStation 3-exkluzív lesz.