A mostanság népszerű trendet követve az EverQuest II is ingyenessé válik, de ugyanakkor megtartja a havidíjas rendszert, mégpedig úgy, hogy a játéknak két egymástól különálló verziója lesz kapható: a szimpla, már jól ismert EverQuest II és az új, EverQuest II Extended, melyben a Shadow Odyssey kiegészítővel bezárólag minden zónához és küldetéshez hozzáférünk, de ha jobb kardokra, pajzsokra, vagy egyéb választható fajokra vágyunk, már fizetnünk kell.

Lehetőségünk van persze egy egyszeri tízdolláros befizetéssel ezüst fokozatra váltani, mely néhány extra tárggyal, karakterférőhellyel, és egy guild létrehozásának lehetőségével jár együtt, de ha úgy gondoljuk, havi 15 dollárért az arany táborba is beléphetünk, melyben a korlátozások nagy része megszűnik, ám ha ez sem elég, 200 dollár kicsengetése után egy éven át minden földi jó megnyílik előttünk. Többek között megkapjuk a legújabb kiegészítőt, 90-es szintre tornázhatjuk fel a karakterünket és havi 500 aranytallért is kapunk. (A kategóriák közötti különbségek részletesebben itt találhatóak.)

„Azt szerettük volna elérni, hogy a lehető legtöbb ember számára nyissuk meg az EverQuest világát, a legkézenfekvőbb megoldás pedig az volt, hogy ledöntsük a játékélmény és az erre fogékony játékosok közötti falat.” -- David Georgeson, az EverQuest 2 producere.

Az EverQuest II Extended bétatesztelése valamikor augusztusban fog megkezdődni,, de hogy magát a játékot mikortól tölthetjük le, azt még homály fedi.