A Facebookon rengetegféle csoport létezik, a híroldalaktól kezdve – mint amilyen például a PC Gurué –, a különféle filmek, könyvek, képregények vagy videojátékok rajongóit egybegyűjtőkön át a szórakoztatást fő célul kitűző csoportokig. És vannak olyan, elsősorban technikai segítségnyújtás céljából létrejött csoportosulások is, mint a PC Játékok, Gamerek, minden, ami informatika.

Eme fiatal, mégis már most több tízezer taggal büszkélkedő csoport atyja Balogh Gábor rendszergazda és webmester, aki idején és energiáján nem spórolva mozgatja többed magával ezt a gigantikus, digitális gépezetet, ami lassan, de biztosan Magyarország egyik legnagyobb és legaktívabb Facebook-csoportjává nőtte ki magát. Vele készítettünk interjút, amiből kiderül, hogyan született meg a PC Játékok, Gamerek, minden, ami informatika, kik állnak mögötte és hogyan nőtt ilyen nagyra.

balogh-gabor.jpg

Mindenekelőtt, kérlek mesélj kicsit magadról, hadd ismerjük meg azt az embert, aki a csoport mögött áll.

Sziasztok, PC Guru olvasók! Gábor vagyok, informatikai rendszergazda, webmester és projektmenedzser. Jelen pillanatban egy kereskedelmi cégnél dolgozom informatikusként. A 2000-es évek elejétől követem az „informatika világát”, legyen az bármilyen szoftverrel vagy hardverrel kapcsolatos téma. Mindig is érdekelt, hogyan lehet megalkotni egy számítógépet az alapoktól egészen a rendszerek felépítéséig, s azok telepítéséig.

Gyermekként is imádtam az informatikát, versenyekre jártam, amelyet kitűnő eredményekkel és helyezésekkel végeztem. Később is ebbe az irányba mentem tovább tanulni. Szinte minden szabadidőmet az informatika töltötte ki, rengeteg dolgot tanultam gyermekkori barátomtól, Norberttől. Régóta ismerem és olvasom a magazint, nem hittem volna, hogy egyszer az online felületen kap helyet az „életem egy része” pár mondatban.

Mesélj kicsit a Facebook-csoportról! Mégis milyen csoport ez, és honnan jött az ötlet a megalkotására?

2016. május 17-én alapítottam és hoztam létre, egyedül. Egy olyan informatikai csoportot, egy olyan közösséget szerettem volna megalkotni, ahol a problémákra, kérdésekre segítő és építő választ kapnak a tagok, ugyanakkor jól is érzik magukat.

Fő profilunk tehát a segítségnyújtás és a szórakozás, szórakoztatás. A legújabb játékokról, hardverekről, a technika világának érdekességeiről találsz infót nálunk első kézből, egyenesen a legjobbaktól. A vezetők szakmai tudása lehetővé teszi, hogy a tagok problémáira megoldást találjunk, legyen az bármilyen kütyüvel vagy szoftverrel kapcsolatos. A főbb eseményekről, újdonságokról jó eséllyel megosztásra kerül egy-egy cikk. A humoros oldalát nézve pedig az informatikával kapcsolatos vicces képek és bejegyzések (mémek) is megtalálhatóak.

Fontos megemlítenem, hogy a warez és a torrent világa nálunk teljes mértékben tiltott! Nem lehet meghívókat vagy fájlokat cserélni, még linkelni sem. Azonnali törléssel jár az ilyen posztok írása, és természetesen ban a jutalom. Érdekességként: több mint 1500 letiltott felhasználónál tartunk, ennek legalább 80 százaléka warezzel kapcsolatosan repült. Részletes szabályzatunk van, a fő oldalon (jobb szélen) olvasható. Azzal, hogy csatlakozol hozzánk, elfogadtad a szabályzatban leírtakat. Ha megszeged őket, repülsz.

Hányan állnak a csoport mögött, mekkora a „vezérkar”?

A csoport növekedése szempontjából szükségem volt további kollegákra, akikre számíthatok. Sokkal fontosabbnak tartottam az őszinteséget és a megbízhatóságot, mintsem csak a tudást. Ez alapján választottam tehát „segítőt”, illetve sokan nem értik meg, de jelen pillanatban is ezen a vonalon haladok tovább. Rengetegen írnak privátban, hogy "szeretnék moderátor lenni az oldaladon", de ez sajnos nem így megy. A háttérből figyelek, ha pedig valakiben látok potenciált heteken, hónapokon keresztül, nagy eséllyel kap egy felkérést. Konkrétan a vezető kollegákat is így választottam ki, egytől-egyig.

Nagyjából 2000-es csoport létszámnál kértem fel Zsoltit és Dánielt, 5000-nél Rolandot, illetve 10 000-nél Csongort. Levente később került a csapathoz, viszont hatalmas köszönet jár a munkájáért. Ő a „marketing részlegen” dolgozik, kiválóan.

A csoport egyik fő tevékenysége a segítségnyújtás hardver és szoftver témában. A csoport mögött álló csapat is ezen a vonalon mozog?

Fentebb említettem, hogy az őszinteséget és a megbízhatóságot fontosabbnak tartom, mint a szakmai tudást. Mindenki moderátorként kezdte nálam, Dániel volt az egyetlen, aki időt és energiát nem sajnálva mindent beleadott, hogy egy eredményes és színvonalas csoport legyünk. Úgy gondolom, ez sikerült. A munkáját pedig egy admin ranggal jutalmaztam, azóta pedig lehet úgy nevezni, hogy ő a „jobb kezem”. Műszaki Informatikusként a technikai oldalon mozog Zsolt kollegával együtt, míg Csongornak és Rolandnak moderátorként a bejegyzések és tagok felügyelete a fő profilja. Levente pedig a marketing részlegen dolgozik.

pc-gaming-facebook.jpg

Mekkora a közösség és milyen az aktivitásuk?

Az interjú készítése közben erősen közelítünk a 30 000-es létszámhoz. A közösség a csoport korához képest elég nagy, meglehetősen gyorsan növekedünk. A heti 1000 új csatlakozott felhasználó már nem ritka. Az aktivitást nehéz lenne pontosan megbecsülni, napi szinten legalább egyszer az ittlevő tagok száma biztosan eléri a 3 000-et. Aktívan és érdemben segítő tagok száma már szerényebb, de ez úgy gondolom, érthető, hiszen nem lehet mindenki informatika zseni.

A közösség elég vegyes. A 11 éves Zolikától egészen a 86 éves Géza papáig mindenki megfordul nálunk. Amíg az ő bejegyzéseik normálisan és kulturáltan vannak megfogalmazva, semmi akadálya nincs, hogy a csoport adta előnyöket ne élvezzék.

Zárt csoport révén van valami feltétele annak, hogy valaki felvételt nyerjen, vagy jöhet bárki, akit érdekel a téma?

Többször felmerült a korhatár kérdése, ám mindig elvetettük. Nem tudnám korhoz kötni a dolgot. Ismerek olyan tizenéves fiatalokat, akik idősebbeket megszégyenítő módon tudnak éretten gondolkodni, segíteni társaikon. Tehát nincs különösebb feltétele a felvételnek. Elég, ha a csatlakozni kívánt profilról lerí, hogy valós személy. A profilképet és a profil létrehozásának időpontját szoktuk nézni, s ez alapján jóváhagyni a jelentkezéseket. A tagság igazi próbája az, hogy mennyire tud alkalmazkodni valaki a közösség tagjaihoz és a lefektetett szabályokhoz. Utóbbi elég sok embernek nem sikerül, lévén nem olvassák el azt, de a beilleszkedés a legtöbbeknek sikerül.

Mennyi időt emészt fel egy ekkora csoport menedzselése? Hírek levadászása, felmerülő kérdések megválaszolása, hozzászólások átnyálazása… Belegondolva, egy ekkora közösségnél és ilyen aktív oldalon ez akár egész napos állás is lehetne.

Iszonyú sok időt, rengeteget. A csoport kezelése, felügyelete és mozgásban tartása huszonnégy órán át folyik. Legyen akár hétköznap vagy hétvége, mi itt vagyunk és figyelünk. Ugyan egyénfüggő, hogy mennyi időt és mikor tud itt lenni munka vagy iskola mellett, de jobbára mindig van valaki, aki be tud avatkozni, ha szükségét érzi.

Persze nem mehetek el szó nélkül azon tagjaink mellett, akik akkor is aktívan jelzik felénk a nemkívánatos posztokat, kommenteket és személyeket, ha azok éppen elkerülték a figyelmünket. Hálás köszönet nekik!

Mi volt eddig a legkiemelkedőbb dolog a csoporttal kapcsolatban? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Az első komolyabb sikernek nevezhető esemény 4000 tagnál jelentkezett, amikor nyereményjátékot hirdettünk. Saját zsebből volt a vásárlás, amely leginkább Steam, Origin és Uplay játék kulcsok voltak. 5000 tagnál volt a hirdetés, ehhez pedig csak lájkolni és kommentelni kellett az adott poszt alá. Hihetetlen, hogy 2 nap alatt meglett a plusz 1000 fő, onnantól kezdve pedig "megállíthatatlanok" vagyunk.

A jelenlegi dolog pedig egyértelműen felülmúl mindent. Majdnem 30 000-en vagyunk, a PC Guru mellett további 2 cég támogatja a csoportunkat, saját dedikált szerverek és AAA-kategóriás játékok kiemelkedő akciói várják a tagokat. Kicsit olyan, mint egy álom, egy mese, ami remélem, még sokáig nem fog véget érni!

Mennyire vagytok elégedettek jelenleg a csoporttal és mik a jövőbeni terveitek?

A jövőben picit komolyabbra szeretném venni a dolgot. Kevesebb mémet és OFF-os tartalmat szeretnék az oldalon látni, és inkább informatívabb irányba terelni a népet. Több játékkal, hardverrel és technikai poszttal szeretném erősíteni a csoportot. Minden erővel rajta leszünk, hogy tovább emeljük a színvonalat! Nincs megállás, srácok, csak is előre!

Köszönjük szépen, Gábor!

Köszönöm a lehetőséget, köszönöm a vezetőség és a csoport tagok nevében is az interjút!