Dmitrij Gluhovszkij először 2002-ben publikálta a Metro 2033-at az interneten, majd 2005-ben jelent meg nyomtatott könyv formájában. Ezzel elindult a siker útján, de a világhírt a 2010-es, azonos című videojáték hozta meg számára. A 4A Games játéka ugyanis az ő könyvén alapult, s azóta is kéz a kézben járnak, úgy szólván.

Bár a Metro: Last Light nem a Metro 2034-et dolgozta fel, Gluhovszkij úgy képzeli, hogy a két történet párhuzamban játszódik, és nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik játék a Metro 2035 után veszi fel a fonalat. Erre már korábban is kaptunk utalást, méghozzá a könyv honlapján, ahol azt is beharangozták, hogy a program 2017-ben jön. Aztán ezt viharos gyorsasággal eltüntették.

Most maga az író célzott arra, hogy a folytatás nem könyvben érkezik. „A Metro 2035 lezárta a Metro saga könyves részét. Nem tervezek több regényt írni” – írta az r/bookson. „Úgy gondolom, hogy a fő kérdések megválaszolásra kerültek a Metro 2035-ben. De még ha nem is lesz több KÖNYV, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy Artyom története nem folytatódhat más médiában.”

Persze ez nem nyílt elismerése annak, hogy a Metro videojátékokban folytatódik, ugyanakkor a fentiek tudatában valószínűleg erre gondolt – bár egy film elkészülése is meg lett már szellőztetve, az valószínűleg az első könyvet vinné át a mozivászonra. A Metro 2033 feldolgozás, a Last Light párhuzamos történet, ezután a következő játék már tényleg lehet folytatás. Ráadásul, nem is ez lenne az első eset, hogy egy könyvben megálmodott sztori videojátékok formájában folytatódik. Hiszen ismerünk mi egy bizonyos lengyel írót, aki megalkotott anno egy szörnyvadászt.