• Jean-Claude Van Damme-mal csak baj volt a Street Fighter forgatásán
  • De a forgatáson ezernyi más gond is volt
  • A Capcom túl sok karaktert akart
  • Kevés volt a büdzsé
  • Tájföld rémes forgatási helyszínnek bizonyult
  • Kylie Minogue-ot és Raul Juliát viszont mindenki szerette

Emlékszem, a ’90-es években nagyon vártam a Street Fighter című filmet, mert akkor még szerettem a verekedős játékokat, és a Mortal Komban is nagyon tetszett (kilenc éves voltam). Ráadásul egyik kedvenc akciósztárom, Jean-Claude Van Damme játszott benne. Aztán megnéztem videotékából kikölcsönözve VHS-en és… Hogy is fogalmazzam meg finoman? Szerintem életem első találkozása volt sz*r filmmel.

street-fighter-movie.jpg

Oké, a Mortal Kombat sem egy instant Oscar-díjas alkotás, de azt kilencévesen mégis csak szerettem, a Street Fightert viszont akkor sem. És igen, az alkotók is elismerik, hogy nagyon rosszul sikerült a mozi, pedig megvolt benne a siker receptje.

A főszerepet az akkor még A-listás akciósztárként nyilván tartott Van Damme kapta meg, a kamasz fiúknak ott volt a feltörekvő Kylie Minogue, a főgonoszt pedig az akkoriban szintén elismert – és nem sokkal a film befejezése után elhunyt – Raul Julia alakította. A rendezést és az írást pedig az a Steven E. de Souza vállalta magára, akinek a Drágán add az életed, a Kommandó és a 48 óra és még számos más ’80-as és ’90-es évekbeli akciófilm szkriptjét köszönhetjük.

De sajnos sok minden félresiklott a Street Fighter – Harc a végsőkig elkészítése során, derült ki a The Guardian átfogó cikkéből. A 30 milliós büdzsé ellenére a Capcom ragaszkodott ahhoz, hogy annyi játékbeli karakter jelenjen meg, amennyit csak bele lehet szuszakolni, miközben de Souza csak hétre akart koncentrálni. Persze nem ő adta a pénzt, hanem a Capcom, így ebben a kérdésben sem ő döntött.

Aztán problémák voltak azzal, hogy a film nagyját Thaiföldön forgatták, az akkori politikai helyzet viszont eléggé puskaporos volt arrafelé. A katonai lezárások miatt problémássá vált a logisztika, a stábnak motorcsónakokon kellett közlekednie, ha viszonylag időben oda szerettek volna érni valahová. Az extrém meleg is megnehezítette a színészek dolgát, akik az ájulás szélén nehezen tudták alakítani a rendíthetetlen bakákat.

De sok probléma akadt azzal a fickóval is, aki a küzdősportokra okította a színészeket, merthogy nagyon nem volt képben a Street Fighterrel. Egész pontosan azzal az elemével, hogy minden karakternek egyéni stílusa van, így mindenkit ugyanarra okított. Viszont csak a forgatás közepén jöttek rá, hogy minden színész ugyanúgy küzd.

Szintén gondott okozott az, hogy Raul Julia ekkor már gyomorrákkal küzdött, és nagyon sokat betegeskedett. Emiatt de Souza átütemezte a forgatást, aminek eredménye, hogy nem egy színésznek már a koreográfia megtanulása előtt kamera elé kellett állnia.

Ugyanakkor de Souza szerint mindez semmi ahhoz képest, amit Jean-Claude Van Damme művelt.

jean-cloude-van-damme-street-fighter.jpg

„Akkoriban nem beszélhettem róla, de most már lehet: Jean-Claude az agyát is szétkokszozta” – mondta az író-rendező. Ahogy elmondta, a stúdió külön szerződtetett egy embert, akinek gondoskodnia kellett volna róla, ám ő is csak rossz hatást gyakorolt rá. Van Damme rengetegszer jelentett beteget, így de Souzának mindig át kellett nyálaznia a forgatókönyvet, hogy találjon olyan jelenetet, amit nélküle is leforgathatnak, mert nem akart tétlenül várni.

A producerek ráadásul két alakalommal megengedték Van Damme-nak, hogy elutazzon Hong Kongba, ahonnét mindkétszer késve érkezett meg. Egész pontosan fel sem bukkant a hétfői forgatási napon.

„Volt egy alkalom, amikor totál kiborulva bezárkózott a lakókocsijába. Az asszisztensem nem tudta kicsalni, én sem tudtam, szóval felhívtam a producert, Chad Rosent, hogy csalogassa ki ő. Ezután Van Damme végre előjött egy üveg pezsgővel. Mondtam neki, hogy biztonsági okokból nem hozhat alkoholt a díszletbe. Onnantól kezdve gyűlölt engemet” – mesélte Keith Heygate, a second unit rendezőjének első asszisztense.

Van Damme-ot a színészek sem bírták. A Dhalsimot alakító Roshan Seth szerint nem egyszer fordult elő, hogy az akciósztár meg sem érkezett a forgatásra, csak üzenetet hagyott, hogy gyúrni ment. A Blankát játszó Robert Mammone elmondása alapján pedig az sem volt ritka, hogy Van Damme miatt az egy óra alatt rögzíthető jelenetet fél napig forgatták, olyan sokat tollászkodott a lakókocsijában, és mindenkivel tudatta, hogy ő ott a sztár.

Mammone viszont hozzátette, hogy ő alapvetően jóban volt Van Damme-mal, talán azért, mert a filmben is jó barátokat játszottak. Eljártak együtt ebédelni, sokat lógtak együtt, és az akciósztártól kapott először valódi kubai szivart. Sőt egyszer Van Damme egyenesen Tony Curtishez hasonlította Mammone-t.

Van Damme-mal ellentétben a stáb kifejezetten imádta a Cammy-t játszó Kylie Minogue-ot (akivel Van Damme saját állítása szerint viszonyt folytatott a forgatás alatt). Az énekesnő arra is képes volt, hogy egy kifejezetten nehéz forgatási nap után önköltségen kibéreljen egy klubbot, ahová az egész stábot meghívta, és mindenki italát ő fizette. Kifejezetten jóban volt vele a Chun-Lit megformáló Ming-Na Wen.

kylie-minogue-street-fighter.jpg

Szintén nagyon jó véleménnyel voltak a betegeskedő Raul Juliáról is, aki profi színészként jeleskedett, akárhányszor kamerák elé lépett. Juliát amúgy az egész családja elkísérte a forgatásra, mivel akkor már tudták, hogy a színésznek már csak hónapjai vannak hátra az életből, ezért minden lehetséges percet vele akartak tölteni.