Jön a PES 2010!A FIFA- és a PES-sorozat már évek óta tartó versengése során rendszerint a japán gyártmányú futballszimulátor került ki győztesen egészen a tavalyi évig, mikor a EA híres sportsorozta győzedelmeskedett, de persze nem ok nélkül, hiszen számos ponton helyrepofozták a játékmenetet, jobb fizikai motort építettek be, valamint PC-n végre lecserélték az ősöreg grafikusmotor. Ezzel szemben a Konami inkább kemény reformokat vezette be, ugyanis megváltoztatták az alap játékmechanizmust, ám ez nem mindenkinek nyerte el a tetszését, és az sem volt jó pont, hogy kissé bugos volt játék, illetve még mindig híján volt a hivatalos licenceknek.

No, de már jön a következő rész, immáron 2010-es felirattal, a fejlesztők pedig megpróbálják kiengesztelni a csalódott rajongókat, hiszen ezúttal elmaradnak a nagy változtatások, inkább csak csiszolnak a játékmeneten és a grafikán. Példának okán egy-egy meccs ezúttal jóval nehezebbé válik, hiszen a Teamvision 2.0-nak hála a védők és a középpályások együttműködve fogják megszűrni a támadásinkat, míg a csatárok hatékonyabb és még inkább összehangolt támadásokat fognak véghezvinni, ráadásul úgy, hogy most már a csapattársaik erősségeit figyelembe véve játsszák meg a labdát. A megugrott intelligenciakvóciensnek hála mindig tökéletes taktikára lesz szükségünk, így pont kapóra jön, hogy az okos japán programozók bevezették a Power Gauge-rendszert, amivel egyszerűen, pár kattintással mélyreható változtatásokat eszközölhetünk a meccseink előtt. Hogy a legmegfelelőbb taktikával kezdjünk olyan apróságokat is, mint a passzok gyakorisága, azt hogy milyen távol helyezkednek el a csatárok, milyen pontosak az átívelések és még egy jó pár hasonló, a kocajátékosoknak semmitmondó adatot kell figyelembe vennünk, ha folyamatosan nyerni akarunk a mostantól még hosszabb karrerünk során.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon a Konaminak sikerül-e kiküszöbölni a tavalyi évi csorbát, de szerintem nincs oka az aggodalomra, főleg úgy, hogy az év végén Xbox 360-ra, PS3-ra, PC-re, PS2-re és PSP-re megjelenő játék szebb játékosokkal és élethűbb stadion atmoszférával, felturbózott, több játékost támogató multiplayerrel, és egy vadonatúj UEFA Kupa-licenccel is ki lesz egészítve.