Az összehajtható mobiltelefonok látványa ma már nem okoz meglepetést. Számos gyártó dolgozik vagy dolgozott ilyen készülékek tervezésén, közülük egyértelműen a Samsung tudott kiemelkedni e téren; a Galaxy Z Flip és az újabb Fold modellek már kifejezetten jó kritikákat kaptak.

Minden kezdet nehéz…

Több éve lógott a levegőben, hogy egyszer valamelyik gyártó előáll egy összehajtható készülékkel, csupán az volt a kérdés, hogy ki dobja piacra először. Az Apple manapság nem nevezhető innovatívnak, különösen akkor nem, ha szerkezeti átalakításokra lenne szükség. A Xiaomi nem szeret úttörő szerepben tetszelegni, inkább legyártja olcsóbban azt, amit mások megterveztek. A LG pedig a TV-iparban megszerzett erejét mobilfronton képtelen felmutatni. Maradt a Huawei és a Samsung, akiktől ilyesmi újítást várhattunk.

Végül a célfotó döntött. Elsőként megjelent a Samsung Galaxy Fold, néhány nappal később a Huawei Mate X. Persze a valódi kérdés az volt, ki tudja elárasztani elsőként a piacot a saját készülékével. A Samsung nagykutyái életük végéig küldözgethetik a drága pezsgőket Trumpnak, aki a kereskedelmi háború jegyében földre vitte a Huawei mobilágát.

A Samsungnál örülhettek, de nem sokáig… Az elsőként kiadott Fold tesztkészülékek visszajelzései hidegzuhanyként érték a gyártót. A felhasználók eltávolították a fóliát, ami gyakorlatilag egyben tartotta az egészet, néhányan pedig hazavágták a hajlítást biztosító zsanérokat, így kontakthiba lépett fel. Szerencsére a Galaxy Z Flip és az újabb Fold modellek esetében már nem tapasztalhatók ilyen hibák, így a készülékek megbízhatónak minősíthetők.

Ma sem tudjuk biztosan, hogy az összehajtható mobilok az iparág jövőjét jelentik, vagy egyszerű cukiságok, amelyeket majd szépen elfelejtünk. Mindenesetre a Samsung nem szeretné feladni ezt a meccset és folyamatosan dolgozik a kategória fejlesztésén.

20201130samuconcept2.jpg

Merre tart az irány?

A Samsung kijelzőkkel foglalkozó részlege közzétett néhány elképzelést, ami háromfelé hajtogatható mobilokat ábrázol. A koncepció esetében egy nagy kijelzőt kapnánk, amit tetszés szerint hajtogathatunk, illetve kihajtás nélkül egy rendes mobilnak megfelelően is használhatunk.

A gyártó szinte egyáltalán nem árult el részleteket a tervekről, így az sem kizárt, hogy a készülék mindkét oldala kijelzőként lesz használható, bár ennek a gyakorlati értékét nehéz lenne megmagyarázni.

De itt nem szeretnének megállni a gyártók… A Samsung mellett a kínai Oppo is dolgozik összetekerhető mobiltelefonokon. Az LG tévéknek köszönhetően tudjuk, hogy a technológia működőképes, mobiltelefonok esetében azonban számos kérdés merülhet fel. A legfőbb probléma a merevítésben mutatkozik meg, vagyis a telefonokat használat során megfelelően fixálni kell. Sokan úgy vélik, hogy az összetekerhető mobilok inkább stabil felületre „kitekerhető” mini notebookok lesznek, amelyek a 2 az 1-ben laptopokat idézik majd.

Forrás: Letsgodigital