• Üzleti évet zárt a Sony
  • A PlayStation-üzletág 311 milliárd jenes profitot termelt
  • A PS4 összeladásai átlépték a 96 milliót

A tegnapi Nintendo-beszámoló után ma a Sony is közzétette éves üzleti jelentését, melyből megtudtuk, hogy a másik japán konzolgyártó még erősebb éven van túl, ami természetesen a PS4 remeklésének köszönhető.

A PlayStation-üzletág bevétele 2.311 milliárd jen volt az elmúlt 12 hónapban, ami 19%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez elsősorban az erősebb szoftvereladásoknak, illetve a PS Plus-előfizetők folyamatosan növekvő számának tudható be a beszámoló szerint. Az eredmény pedig 311 milliárd jen lett, természetesen a pozitív tartományban, ami 75%-os javulás az előző üzleti évhez képest.

karnyujtasnyira-a-ps4-a-100-millios-alomhatartol.jpg

Nézzük az eladásokat! A PS4-ből összesen 17.8 millió példány került a boltokba 2018 áprilisa és 2019 márciusa között, amivel ő lett ezen időszak legjobban fogyó konzolgépe. Összességében pedig ezzel már 96.8 millió leszállított példánynál tart a masina, ami azt jelenti, hogy egy-két negyedéven belül meglesz a 100 milliós álomhatár. A most indult üzleti évre ráadásul további 16 millió eladott gépet jósolnak, így hosszú lefutásra számíthat a konzol a PS5 megjelenéséig - pláne, hogy az egy éven belül biztosan nem fog még megjelenni.

A 100 millió mellett ezzel a Wii (101 millió) és az első PlayStation (102 millió) is karnyújtásnyira került az összeladásokat tekintve, így hamarosan minden idők negyedik legsikeresebb konzolja lehet majd a PS4 a 150 milliót is megugró PS2, Nintendo DS páros, valamint a GameBoy után.

A fentiek mellett megtudtuk azt is, hogy jelenleg 36.4 millió előfizetője van a PS Plus szolgáltatásnak, ami bő kétmillióval több az egy évvel ezelőttinél. A PS Now ellenben kevésbé szárnyal: erre mindössze 700 ezren fizettek be.

A Sony összességében egyébként nagyon elégedett lehet: sorozatban második évben zárt rekord nyereséggel a cég egésze. A videojátékos biznisz pedig továbbra is a legfontosabb tartóoszlopa a japán óriásnak, hiszen a profit több mint egyharmada a PlayStation-üzletághoz köthető.