Azokban a boldog nyolcbites békeidőkben volt egy Bullfrog nevű cég. 1987-ben alapította két angol úriember, Les Edgar és Peter Molyneux, két játékőrült, akik elhatározták: az akkori egyszerű, arcade stílus helyett gondolkodtatóbb, csavarosabb, nagyobb kihívást jelentő címeket fognak összerakni. Nos, a terv tökéletesen sikerült: Populous, Syndicate, Magic Carpet, Theme Park, Dungeon Keeper, Theme Hospital -- olyan zseniális játékok, amelyek mind a mai napig fantasztikus élménnyel ajándékozzák meg azokat, akiket nem rémiszt el a ma már idejétmúlt grafika, és az említett kihívásokkal teli, komolyabb agymunkát igénylő, szöszölősebb, nem annyira pörgős játékmenet. Tudom, ma már kevés ilyen játékos van, hiszen az utóbbi évek tömegtermelésben készülő címei mind visszakanyarodtak oda, ami ellen a Bullfrog annak idején fellázadt: az egyszerűséghez, az adrenalintól csöpögő fragfesztiválhoz. Így lett a legendás X-COM szériából FPS -- és így lesz FPS az imádott Syndicate-ből is. Igen, jól hallottátok: FPS...

Persze agyam nagyobbik, realista, az ipart és trendjeit jól ismerő része sejtette, hogy nem térünk vissza ahhoz a valós idejű, izometrikus nézetű stratégiához, amely az 1993-as klasszikust a mai napig egyik legkedvesebb játékunkká avanzsálta (főleg annak ismeretében, hogy a készítést a svéd Starbreeze stúdióra bízták a kiadónál, akiknek többek között az amúgy valóban kimagaslóan jó Riddick-címeket köszönhetjük), de mégis, titkon élt bennem némi halvány remény. Egészen mostanáig.

Most ugyanis a NeoGAF fórumán megjelent a hír: egy svéd fórumozónak sikerült rábukkannia az új Syndicate hivatalos sajtóanyagára, amely amúgy a skandináv ország szeptember 16-án megjelenő Gamereactor című magazinjának címlapsztorija lesz. Az információk és a mellékelt képek meglehetősen hitelesnek tűnnek, bár ezt értelemszerűen az EA nem erősítette meg. Íme tehát az ominózus anyag:



A Syndicate az 1993-as klasszikus-kultikus franchise újragondolása, egy egyedi akció-shooter, amely a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az üzlet háború.

2069-ban járunk. A régiókra felosztott, fejlett világot immár nem politikusok kormányozzák, hanem az egyes területeket uraló megavállalatok, a Szindikátusok. Ezek a cégek forradalmasították a vásárlók interakcióját a digitális világgal: ahhoz, hogy hozzáférjenek az adatokhoz és a technológiához, nincs szükségük többé eszközökre, csupán a szemükre, a látóidegbe ültetett chipnek köszönhetően. Egész tömegek lettek „chippelve”, és élvezik mindazt, amelyet a kiválasztott Szindikátus kínál nekik: lakást, orvosi ellátást, banki szolgáltatásokat, biztosítást, oktatást, szórakozást és munkát -- egy teljes csomagot. Egy teljes életstílust. Cserébe a Szindikátusok korlátlanul tudják ellenőrizni és irányítani az egyéneket. Miután a kormányoknak alig van beleszólása bármibe is, az üzlet háborúvá vált, a Szindikátusok mindent elkövetnek a végső piaci erőfölény megszerzéséért. A frontvonalban az Ügynökök állnak, a Szindikátusok biomérnöki úton módosított és chipekkel „feljavított” végrehajtói. A behálózott világban bármihez hozzáférhetnek, legyen szó ellenségeikről, fegyvereikről vagy az őket körülvevő környezetről -- ezek az Ügynökök a Föld leghatásosabb és leghalálosabb technológiai fegyverei...

Bújj bele Miles Kilo, a Eurocorp legújabb prototípus ügynökének bőrébe, és vegyél részt a korrupció és bosszú brutális akció-kalandjában!

  • Chipekkel erősített játékmenet: Lassítsd le az időt, láss át a falakon, és hatolj be ellenségeidbe vagy bármibe a digitális világban a Dart Visionnel – a DART6 idegimplantátum segítségével közvetlenül hozzáférsz a Dataverse hálózathoz.
  • Négyfős online kooperatív mód: Állítsd össze saját Szindikátusodat és törj világuralomra! Semmihez nem hasonlítható négyfős online kooperatív mód, chipekkel erősített játékmenettel és kilenc küldetéssel, amelyek az eredeti Syndicate játékból lettek újraalkotva.
  • Zsigeri FPS-élmény: Futurisztikus, fejleszthető fegyverek, páncélok és felszerelések arzenáljával pusztíthatod el ellenségeidet, és „kitermelheted” chiptechnológiájukat saját magad fejlesztésére és a gonosz vállalati érdekek érvényre juttatására.
  • Sci-fi fikció: Merülj el a Syndicate 2069 világában, egy világklasszis sci-fi történetben, amelyet a bestsellerszerző Richard Morgan vetett papírra.



Nos, eddig a hivatalos sajtóanyag. Richard Morgan egyébként valóban jó tollú szerző, hiszen hazánkban is megjelent a Takeshi Kovacs-trilógia (Valós halál, Törött angyalok, Dühöngő fúriák), amellyel elnyerte a rangos Philip K. Dick-díjat is, sőt 2004-ben írt egy Market Forces című regényt, ami hasonló környezetben játszódik, mint a Syndicate. Morgan amúgy már dolgozott az EA-nek, ő jegyzi a Crysis 2 sztoriját is. Kb. ez, ami számomra kicsit megnyugtató, bár hozzáteszem, a fenti anyagból azért nekem folyamatosan K. Dick fikciói ugrottak be, hol az egyik műve, hol másik, de hát ugye „csak tiszta forrásból”...

Ami nem megnyugtató, hogy úgy tűnik, az EA ezzel az újragondolással neki akar ugrani a Deus Exnek, de úgy izomból. Persze az újkori DE-t látva ezen annyira nem kellene bánkódnunk, mégis van benne valami idegesítő, még akkor is, ha jómagam eddig nem csalódtam a Starbreeze munkáiban, akik még jóval a Riddick előtt, az Enclave-vel belopták magukat a szívembe. Veterán énem persze siratja a klasszikus RTS-t is éppúgy, mint az emlegetett X-COM szériát, és fájlalja, hogy megint egy jól bejáratott névvel akarnak eladni valami egészen más dolgot, még ha az alapgondolat (itt a cyberpunk, ott az ufós vonal) meg is maradt, ha már más nem nagyon. Mindezekkel együtt nem temetem a projektet előre, várjuk meg, mi lesz belőle, de hadd legyenek azért fenntartásaim, és hadd vigyem fel a hangsúlyt itt a cikk végén. Mert hát mégiscsak...



UPDATE:
Az EA szeptember 12-én megerősítette a fentieket. A játék PC-re, Xbox 360-ra és PS3-ra valamikor 2012 elején jelenik meg.