A League of Legends európai szerverei egy ideje már nem tudnak megbirkózni a játékosok tömegével, így a fejlesztők úgy döntöttek, hogy két régióra osztják az európai szerverparkokat, ezzel remélve, hogy kellemesebb játékélményben lesz részük a felhasználóknak.

Az EU West Olaszországot, Ausztriát, Németországot, Luxemburgot, Belgiumot, Hollandiát, Franciaországot, Spanyolországot, Portugáliát, az Egyesült Királyságot és Írországot tömöríti. Az EU Nordic & East pedig Magyarországból, Szlovéniából, Horvátországból, Boszniából, Albániából, Macedóniából, Görögországból, Bulgáriából, Szerbiából, Romániából, Koszovóból, Montenegróból, Moldovából, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Litvániából, Lettországból, Észtországból, Finnországból, Svédországból, Norvégiából és Izlandból áll.

Az EU West és az EU Nordic & East játékosai egymástól elzártan, csak az adott régióba tartozó országok felhasználóival mérkőzhetnek meg, illetve kommunikálhatnak. A fejlesztők persze igyekeztek úgy kialakítani a határokat, hogy a nagyobb közösségek tagjai ne szakadjanak el egymástól, illetve lehetőséget biztosítanak mindenkinek arra, hogy egyszer ingyenesen váltsanak oldalt, ám a játékosoknak egy csöppet sem tetszik a hamarosan életbelépő rendszer.

A hivatalos fórum tele van a döntést és annak átgondoltságát erősen megkérdőjelező hozzászólásokkal. Van, aki szerint a felosztást hibázták el, mások úgy gondolják, hogy inkább erősebb és megbízhatóbb szervergépeket kellett volna venni, s csak nagyon kevesen örülnek a változásnak, még annak fényében is, hogy így kevesebb lag és megbízhatóbb online játékmenet várható.