A legelső Mafia-játékban nem csak a történet, a város és a korszak volt igazán beszippantó, hanem az elköthető verdák autentikussága és változatossága is. Máig emlékszem, milyen hajmeresztő volt a versenyzős küldetés, ahogy arra is, milyen volt GTA-s reflexekkel bevágódni egy Falconerbe és veszett, 60 km/h-s autósüldözésbe kezdeni – arról nem is beszélve, hogy a rendőrök igencsak kekeckedővé váltak, ha áthágtuk a sebességhatárokat.

És valahogy ez az autentikus és változatos élmény nagyon hiányzott a Mafia 2-ből. Ugyan ott is sok autó volt, de azok nem igazán képezték részét a játéknak, úgy értem, nem voltak maradandóak, inkább csak egyszerű eszközök, mint a fegyverek. Nem kötődik élményem hozzájuk, pedig nem vagyok olyan kritikus a Mafia 2-vel kapcsolatban, mint a legtöbb játékos.

Nos, a legutóbb hatásos trailerrel jelentkezett Mafia 3 talán ezen a téren is visszatalál a gyökerekhez, legalábbis a Hangar 13 a PAX Easten letette erre a nagyesküt. A New Orleanson alapuló város, New Bordeaux-ban rengetegféle autóba bepattanhatunk majd, a muszklikocsikon át a katonai gépjárművekig – azért talán tank nem lesz, bár… Andy Wilson producer szerint mindegyik egyedi tulajdonsággal bír majd, de azért megjegyezte, hogy nem autószimulátort építenek, így senki se várjon vezetési „sim élményt”.

Emellett a PAX-on kitértek a zenére is. A Mafia 3-ban „tonnányi muzsika lesz”, ezt állítják a fejlesztők. Mindegyik korhű, de nem mindegyik a játékhoz készült, merthogy jó néhány zenét licenceltek, mint például az All Along the Watchtowert Bob Dylantől, a House of the Rising Sunt az Animalstól, a Creedence Clearwater számát, a Fortune Sont, Dusty Springfieldtől a Son of a Preacher Mant és a The Rolling Stones híres számát, a Paint It Blacket.

Ezek mind-mind a Mafia 3 korszakában, azaz az 1960-as, 1970-es évek muzsikája, szóval igencsak jól fognak passzolni a játék cselekményéhez. Csak képzeljük el, ahogy bepattanunk izomautónkba, átfurikázunk New Bordeaux utcáin Bob Dylan énekét hallgatva, aztán a fináléban betuszkoljuk riválisunkat a csomagtartóba, hogy végül a Fortune Son dallamaira az egészet belökjük a mocsárba. Hát mi ez, ha nem a Mafia életérzés?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!