A Microsoft 23 országban végzet felmérést 13 és 74 év közötti emberek körében az internet veszélyeiről és azok hatásairól, s meglepő eredményre jutottak hazánkkal kapcsolatban. Merthogy a felmérés szerint Magyarországon nem a 13-17 évesek, azaz a Z generáció, hanem a 18-34 évesek, tehát az Y generáció van nagyobb veszélynek kitéve.

Tízből kilenc magyar árulta el, hogy őt, családtagját vagy barátját már érték atrocitások a neten. Ez az eredmény már csak azért sem bíztató, mert 10 százalékponttal magasabb, mint a felmérésben résztvevő országok átlaga.

A magyarok 57 százaléka a nem kívánt kapcsolatfelvétellel szembesült, ez 16 százalékponttal magasabb, mint más országokban. A honfitársaink 38%-a szembesült rossz bánásmóddal, 25%-a trollkodással, 20%-a pedig gyűlöletbeszéddel szembesült. Mindez szintén magasabb a felmérésben résztvevő többi országnál. Globálisan a rosszindulatú bánásmód mindössze 21%, a trollkodás 19%, a gyűlöletbeszéd pedig 16%.

Az elkövetők harmada családtag, barát vagy ismerős, bár a válaszadóknak csupán a 47%-a találkozott az elkövetővel a való életben, a többi esetben csak internetes kapcsolat áll fenn. A nemzetközi átlag ebben a tekintetben 53%.

Jó hír, hogy a megkérdezettek az átlagnál kevesebbszer voltak kitéve szexuális zaklatásnak, bár ez sem ritka sajnos. Tízből hét nő volt már kitéve gyakran szexuális tartalmú zaklatásnak, és átlagosan is a magyarok 65 százalékát zaklatták már online. Magyarország ezzel a vizsgált országok közül a negyedik helyen áll.

Hogy mindennek mik a következményei? Nos, a megkérdezettek közül majdnem minden második áldozat a bizalom csökkenését jelölte meg, míg 36%-uk növekvő stresszről, 35%-kuk pedig a közösségi média visszafogottabb használatáról számolt be

microsoft-internet-veszely.jpg

„Az alapvető digitális készségek, valamint a számítástechnikai alapelvek és gondolkodásmód elsajátítása mellett életbevágóan fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonságosan közlekedni az online térben. A Microsoft célja, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetséges veszélyekre, valamint azokra a sokszor egyszerű biztonsági megoldásokra, amelyek például adataink és online intim szféránk védelmét segítik” – mondta Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.