Bár a közösségi támogatással indított játékok iránt valamelyest lankadt a kezdeti lelkesedés, még mindig számos kezdeményezésnek ad helyt a Kickstarter. A cég 2009-es fennállása óta már 10.000 sikeres játékprojektnek biztosított támogatást és reklámfelületet, és bár ebben a számban nem csak a számítógépes és konzoljátékok szerepelnek, elismerésre méltó teljesítmény. Persze mindez nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül, nekik mond köszönetet a Kickstarter e mérföldkő elérésének apropóján.

Összesen 613 millió dollárt adakozott össze 2.46 millió támogató ezekre a projektekre, és egyebek mellett a klasszikus szerepjátékok reneszánszát köszönhetjük nekik, elég ha a Wasteland 2, Torment: Tides of Numenera, Pillars of Eternity, Divinity: Original Sin sikereit említjük. Persze számos más, nagysikerű cím is innen indult el, vagy támadt fel, vagy áll még fejlesztés alatt, a teljesség igénye nélkül csupán a Shenmue 3, Elite: Dangerous, és a Banner Saga kerül felsorolásra. Persze számos más, játékhoz köthető projektnek is itt lenne a helye, talán a legmeghatározóbb mind közül az Oculus Rift, mellette sem mehetünk el szó nélkül.

Persze bukások, vagy be nem váltott ígéretek is csúfítják az összképet, mint az Armikrog vagy a Godus. A független játékfejlesztés mekkájának számító Kickstarter azóta trónkövetelőkre is szert tett, egyes fejlesztők önerőből próbálkoznak hasonlóval, de vannak akik a formulán finomítanak, mint a Fig.

Akárhogyan is, a közösségi támogatás ötletének elterjedését a Kickstarternek köszönhetjük, és reméljük, a jövőben is túlsúlyban lesznek a ragyogó sikerek a bukásokkal szemben, hogy továbbra is megszülethessenek olyan címek, melyek talán sosem látnának napvilágot patrónusaik nélkül. Innen is gratulálunk a sikerhez, és köszönjük 2.46 millió embertársunknak, hogy ha közvetetten is, de mások kívánságát is valóra váltották.

kickstarter-pixel.jpg