• November 4-én debütál a sötét bűntény nyomába eredő Amszterdam
  • Főszerepben Christian Bale, Margot Robbie és John David Washington
  • Három barát gyilkosság szemtanúivá, sőt gyanúsítottakká válnak
  • A 30-as évekbeli eset Amerika egyik legborzalmasabb ügyéhez vezet

Úgy tűnik, reneszánszukat élik a kosztümös detektívfilmek. A Tőrbe ejtve modernizált krimije és Kenneth Branagh ódivatú Poirot-szériája után újabb könnyed hangvételű mozifilm ered sötét bűntény nyomába. Az Amszterdam november 4-én debütáló története elég szövevényesnek tűnik, az alapszituáció szerint mindenesetre három barát szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, sőt ők maguk is gyanúsítottá válnak. Az ügy végül az amerikai történelem egyik legborzalmasabb eseményéhez vezet.

david-o-russell-amsterdam-film.jpg
(A kép forrása: Consequence)

Különböző erők célkeresztjébe pottyant hőseink megfogadják, hogy mindenben segíteni fogják egymást, míg az igazság felszínre nem kerül. A harmincas évekbe helyezett konfliktust bonyolítják a korabeli társadalmi-polgárjogi feszültségek, amire a frissen közzétett előzetesben hallható dal is utal. A Ten Years After I'd Love to Change the Worldje ugyan a hatvanas évek végén született, de párhuzamba állítható a filmben vázolt helyzettel.

A stáb

David O. Russell (Amerikai botrányThe Fighter – A harcosNapos oldal) rendezése a tekintetben is hasonlít a fentebb említett filmekhez, hogy pompázatos színészgárdát vonultat fel a kamera előtt. A három főszereplőt a mától Gorr szerepében látható Christian Bale, az élőszereplős Barbie forgatásán dolgozó Margot Robbie, illetve a Tenetből és a Malcolm és Marie-ből ismert John David Washington alakítják. Feltűnik továbbá Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Zoe Saldaña, Mike Myers, Michael Shannon, Timothy Olyphant, Andrea Riseborough, Matthias Schoenaerts, Alessandro Nivola, Rami Malek, Robert De Niro, sőt Taylor Swift is.