Innováció olcsó és jópofa alkatrészekből? Olyan megoldások, amiket eddig nem láttál máshol? Két bajszos figura, akik kedves mosollyal, és nem apróval lehúzós attitűddel vagy alkoholos szájszaggal állítanak eléd? Ha ezek a pontok összeállnak, akkor nagy valószínűséggel egy újabb Nintendo-okosság akadt a horgodra! Ilyen ötletes és jópofa cucc a Mario Kart Live: Home Circuit is.

mario-kart-live-home-circuit-pcguru-1.jpg

A Mario Kart-sorozat már a Super Nintendo óta boldogítja a játékosokat, és tényleg, nincs egy olyan N-rajongó sem, akinek ne lenne kedvenc epizódja a széles választékot felvonultató sorozatból. (Van aki szinte választani sem tud!) Bár Switchre is volt egy fantasztikus Mario Kart 8 Dölüx' kiadásunk, azért az innovációra idáig kellett várni. A Mario Kart Live: Home Circuit ugyanis folytatja a kiotói kreativitás középpontba helyezését, az Augmented Reality/Mixed Reality megközelítést pedig a szokásos Mario Kart-játékmenettel kombinálja.

mario-kart-live-home-circuit-pcguru-2.jpg

Nem ez az első próbálkozás az AR- és MR-megoldások (azaz a környezetünk például kamerával való feltérképezése és annak játékba emelése) mezsgyéjén, és a Nintendonak is volt már ebben korábbi tapasztalata. 3DS-en például egészen meglepő dolgokat láthattunk, de ez itt valami teljesen új, valami teljesen más. Fogsz egy játékautót, abban a kamera vezeték nélküli kommunikációval összehangolódik Switchünk kijelzőjével, és máris hajthatod a járgányt, akár a saját lakásodban-nappalidban, feltéve, hogy van rá helyed.

mario-kart-live-home-circuit-pcguru-3.jpg

A MK Live ugyanis nem véletlenül helyezi el a "home" szót a titulusba. Meglehetősen nagy nappalira, tágas terekre, vagy en bloc „versenyképes” szobákra van szükség. Emiatt is kérdéses, hogy vajon Japánban (a jellemzően pici lakások országában) hogy oldják meg az MKLHC (heh) telepítését. De itthon sem rendelkezik mindenki olyan tereppel, ahová gond nélkül le lehet rakni a teljes szettet. A hivatalos ajánlás olyan 3x4 m2 körüli alaprajzzal számol, ami alapvetően nem tűnik olyan soknak, de kevésnek sem. Hát senki sem gondol a keletebbre tanyázó európai blokk panellakóira?

mario-kart-live-home-circuit-pcguru-4.jpg

A pályakreálás lehelyezett kapukkal (akár nyilacskázó táblákkal) és bejárással történik; a kapukat pedig muszáj jól látnia a rendszernek, mert a klasszikus AR-megoldások szerint ezek azok a horgonyok, melyekhez a Switch a virtuális világot igazítja. A kamera minősége természetesen nem túl kiemelkedő, de a különböző módokban inkább a felbukkanó powerupok, 3D-effektek, módosítható-skinezhető járgányok kötik majd le a figyelmünket. Ezekben pedig a Nintendo tényleg nem tud hibázni, így most is bőven van min legeltetni a szemünket! A játékszabályok is jópofák, a köbcentis szintezést is tudja a rendszer – nyilván minden trükköt a powerupoktól a sebességig a kis motor szabályzásával (és olykor az irányításba való belenyúlással) kezeli a szoftver. 

Zseniális ötlet, de talán egy kicsit limitált vásárlóközönség – ez a Mario Kart Live: Home Circuit. A játék ára természetesen eléggé borsos, mert ha két gyermeket akar az ember kielégíteni, akkor egy Mario és egy Luigi szett 70-80 ezer forintban fog megállni. Ennek ellenére, ha van otthon hely, tér, kedv, esetleg játékos közönség (macskák kíméljék a játékszert!), a Home Circuittal nem léphettek mellé. Karácsonyra sem lesz rossz ajándék.