A Mass Effect 3 új letölthető tartalma már nem a multiplayer módot bővíti, hanem a történetet egészíti ki egy új küldetéssel. A Leviathan névre keresztelt csomagban egy bányászkolóniára látogatunk, ahol a telepesek egy „lelet” hatása alá kerültek, de a tünetek nem egyeznek meg azzal, amit a reaperek okoznak. A nyomozás elkezdődik, s rövidesen kiderül, hogy egy ősi lény áll a dolog mögött.

A rajongók felfedezték, hogy a DLC végigjátszása után a játék fináléjában új dialóguslehetőségeket kapunk. Ezekben a Star Child részleteket leplez le a reaperekről és a leviathanokról, illetve arról, hogy ő mindehhez hogyan kapcsolódik. A továbbiakban spoilerek!

A küldetés során kiderül, hogy Leviathan nem más, mint az első, ám sikertelenül megépített reaper. A leviathan volt ugyanis az első faj, amelyik felfedezte az organikus és a szintetikus létformák közötti folytonos és elkerülhetetlen viszályt, így megoldást kerestek. Megpróbálkoztak a szintézissel, de ennek az eredménye csak a korcs Leviathan lett, mivel a résztvevő organikus létforma még nem volt hajlandó a folyamatra. Ezután létrehozták a Star Child mesterséges intelligenciát, ami kidolgozta a megfelelő módszert: learatta a leviathanokat, majd megalkotta az első sikeres reapert, Harbingert.