• A Star Trek 12 év után tér vissza a televízió képernyőjére
  • A Star Trek: Discovery az eredeti idővonalon játszódik
  • 10 évvel Kirk kalandjai előtt
  • A klingon konfliktus lesz a középpontban
  • A sorozat valamikor ősszel indul a Netflixen

Megérkezett a CBS új Star Trek sorozata, amely a USS Discovery nevű űrhajó kalandjai köré épül. Ez a hajó tíz évvel előzi meg Kirk kapitányt és az eredeti USS Enterprise-t, ráadásul az eredeti idővonalon, nem a J. J. Abrams filmjei által megteremtett Kelvin-idővonalon.

Ez mondjuk annyiból érdekes, hogy az amúgy piszok látványos Discovery trailere sok szempontból jobban hajaz az új filmekre, emiatt kicsit nehéz is elhinni, hogy Kirkék előtt játszódik. Bár tény, jobban illik az utolsó, 2005-ben elkaszált Star Trek: Enterprise vonalához, illetve ahhoz a kevéshez, amit a 2009-es Star Trek elején láttunk, mielőtt a Narada belerondított a USS Kelvin szétlövésével az idővonalba.

Persze érthető, hogy 2017-ben senki sem akar ’60-as évekbeli díszleteket használni, ugyanakkor a Star Wars: Rogue One szépen megmutatta nekünk, hogy még a negyvenéves dizájnok is újrahasznosíthatóak kellő odafigyeléssel, de véleményem szerint Abrams is remekül egyensúlyozott ezen a téren, még ha nem is nagy marokkal merve emelt át elemeket.

Persze nyilván engem sem fog zavarni, hogy ezúttal is ablak van a hídon – ez az, ami például jól harmonizál a Kelvin-idővonalról megmaradt eredeti hajókkal, a USS Kelvinnel és a USS Franklinnel –, se az, hogy az egyenruhák jobban illenének a Babylon 5-be. Ha a sorozat jó, minden újítást meg fogok szokni, és eddig a trailer alapján bizony jónak tűnik.

A fenti egy rövidebb, ez pedig egy hosszabb, többet mutató, jobb ritmusú változat: