A Black The Fall című játék három év munka után kerülehetett a nagyközönség elé, de már az elmúlt időszakban komoly hírverést kapott a Saind Sailor Studio alkotása. Hogy miért? Rengeteg játékfesztiválon kapott jelölést különböző díjakra, többek között a művészeti tervezésért, a narratíváért, a dizájnért, és még sorolhatnám. Megnézve a launch trailert, ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen egy hihetetlenül nyomasztó képet tár a néző elé, ráadásul a története itt játszódik a szomszédban, Romániában, amelynek második világháború utáni történelme éppen olyan tragikus, mint Magyarországé... A Black The Fall sztoriját tehát a valós történelem ihlette, még akkor is, ha az fikcionális. Mély atmoszférát, a totális diktatúra képét ígéri a játék, amelyről a stúdió kreatív vezetője, Cristian Diaconescu így nyilatkozott:

"A célunk a játékkal az volt, hogy megmutassuk, milyen egy kommunista diktatúrában élni, ezt pedig saját családjaink személyes történetei inspirálták. Lehet, hogy Black világa fikcionális, de még mindig sok olyan rendszer van a világban, ami megpróbálja megfélemlíteni az állampolgárait. Románia közel 30 esztendeje szabadult a rabigából, de sok embert még mindig kísértenek az emlékek. Ezért fogtuk ezeket, és összegyúrtuk ebbe a programba."

 

A program érdekessége, hogy semmilyen szöveges részt nem tartalmaz, a narratívát a játékbeli események, képek mesélik el. A Black The Fall volt az első játékok egyike, amit a japán cég felvett a Collective programjába, és a Square Enix azt is nagyon várja, hogy az embereknek hogyan fog tetszeni ez a különleges kaland.