Az Egyesült Királyság játékszempontból kissé viharos időket él, hiszen hosszú csatározás után a PEGI (Pan European Game Information) önállóvá vált, és ezzel a szigetországban ez az egyetlen szervezet, amely a játékok besorolásával foglalkozik, ám ez nem mindenkinek tetszik. Sokan azzal bírálják, hogy túl kevesen vannak a feladat ellátására, elvégre összesen három ember végez érdemi munkát, ezzel szemben a filmek besorolásárét is felelős BBFC (British Board and Film Classification) tíz embert állítana csatasorba, ráadásul még eltérő módszereket is alkalmaznak, nem ritkán eltérő eredményekkel.

A BBFC a saját hivatalában végzi az értékeléseket, ezzel szemben a PEGI csapata egy kérdőívet tölt ki, amit aztán elküldenek a Borehamwoodban található (most már) háromfős bizottságnak (Video Standards Council) akik áldásukat adják az értékelésekre. A nagytanácsban egy volt rendőrtiszt, egy zeneiparban tevékenykedő ügyvéd és egy harmadik, a hivatását tekintve ismeretlen személy végzi a munkáját. A PEGI nyilatkozata szerint szigorítottak a szabályaikon, amik most már megfelelnek a BBFC sztenderdjeinek, ráadásul a tagok a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatuknak hála nagyon jól végzik a dolgukat. A BBFC azonban úgy látja, hogy ők sokkal rátermettebbek a feladatra, hiszen számos esetben az ő nyomásukra változott egy játék besorolása. A The Sopranos: The Road To Respect esetében például elérték, hogy 16-os négyzetről 18-osra változtassák a besorolást, továbbá az is az ő érdemük, hogy a Rockstar jócskán megnyirbálta a Manhunt 2-t, ami viszont ennél is érdekesebb, hogy GTA IV-ben még az értékelés során megtalálták a metamfetamin (ismertebb nevén crystal meth) előállításhoz szükséges receptet!

Mint azt jól tudjuk, a Rockstar szereti pukkasztani a polgárokat, de ez most nem úgy sült el, mint az várták, ugyanis a recept annyira el volt rejtve, hogy a szakmában dolgozók nagy része egyáltalán nem tudta, hogy benne volt, és a hivatal is csak véletlenül bukkant rá. Végül is a dologból nem lett botrány — sőt, mint láthatjuk, nyilvánosságra sem került — ugyanis egy drogszakértő megállapította, hogy a recept téves információkat tartalmaz, így a hivatal benne hagyta a játékban, pedig lehet, hogy az volt a fejlesztők célja, hogy egy drogbotránnyal még a megjelenés előtt felhívják a játékra az emberek figyelmét.