Idén ősszel megérkezett az iPhone 12-es család, de az öröm mellett rögtön felmerül a kérdés: melyik új iPhone-t érdemes megvenni? A szintén 2020-as, olcsóbb iPhone SE-t, valamelyik iPhone 12-t, esetleg a kicsit régebbi, de számos előnyt felvonultató iPhone XR-t? Cikkünk segíthet a döntésben.

Az új iPhone SE 2020 mobiltelefont kézbe véve rögtön szembetűnik egy jelentős hátránya: igen aprócska kijelzővel rendelkezik (4,7 hüvelyk). Ugyanakkor kompakt kialakításának köszönhetően könnyen simul a kézbe, ráadásul Apple viszonylatban az ára is barátinak mondható (160 és 250 ezer forint között mozog). A dizájn nem 2020-as, de egy határozottan gyors és jól használható készüléket rejt. A kamera elfogadható minőségű képeket készít; az akkumulátor hagy maga után kívánnivalót. Összességében az iPhone SE legnagyobb előnye az ár-érték arányában mutatkozik meg, így akinek ez az elsődleges szempont a vásárláskor, annak mindenképp jó szívvel ajánljuk! Egész napos böngészéshez vagy filmnézéshez viszont a fent említett negatívumai miatt már kevésbé.

iphone-20201216.jpg
Kép: pexels.com

Az iPhone 12 inkább azoknak a felhasználóknak lehet érdekes, akiket a szédületes teljesítményjavulás hoz lázba, amely az A14-es chipjének köszönhető. E tekintetben nincs kihívója az okostelefonok piacán. Ennek megfelelően ára is izmosabb: 350 és 500 ezer forint körül mozog, de ezért a combos árért egy igazi éllovast kaphatunk kézhez. A készülékek (iPhone 12 és iPhone12 Pro, illetve a két végletet jelképező iPhone 12 mini és iPhone 12 Pro Max) legfőbb újdonsága a már említett új A14-es processzor, a retrós, szögletesebb dizájn a könnyebb, keskenyebb kialakítást lehetővé tevő OLED képernyőnek köszönhetően, valamint nagy dobásként a kamerafrissítés és az 5G-támogatás. Örömhír, hogy a készülék elődeihez képest négyszer jobban bírja a leesést. Kamerájával lélegzetelállítóan tűéles képeket készíthetünk, immár akár éjszakai képeket is ultraszéles látószögben. Dolby Vision HDR felvételre kizárólag az iPhone 12 családba tartozó készülékek képesek – tehát kitűnő választás ez a telefon annak, aki egy igen komoly fényképezőgépet és videokamerát szeretne a zsebében hordani, és ezért hajlandó mélyebben is a pénztárcájába nyúlni. Mondjuk az ünnepek előtt akciósan is beszerezhetőek ezek a drága eszközök.

Akinek a fentiek nem nyerték el a tetszését, és az arany középutat keresi, annak az iPhone XR lehet a megfelelő választás. A jelenlegi Apple-telefonkínálat másik olcsóbb telefonjáról beszélünk a fent említett iPhone SE mellett. Teljesítményét tekintve kicsit kevésbé izmos, mint az SE, más területeken viszont mérföldekkel veri azt. Először is, az eggyel régebbi processzor (A12 chip, míg az SE-nél A13) ugyan a teszteken kevésbé nyújt jó teljesítményt, viszont a hétköznapokban ez a különbség alig-alig érzékelhető. Az SE-nél jelentősen nagyobb kijelzője (6,1 hüvelyk) sokkal élvezhetőbbé teszi a böngészést, megjelenése is modernebb. A termék képernyője a legfejlettebb LCD-kijelző az okostelefon iparágban. Az újító háttérvilágításnak köszönhetően még a sarkokat is kitölti, így valósághű színekben láthatunk mindent. Kamerafronton szoros a verseny, üzemidő tekintetében viszont az XR veri az SE-t. Majd 11 óráig bírja egyetlen töltéssel az akku, ebben az esetben folyamatos használatról beszélünk.

iphone-2-20201216.jpgKép: pexels.com

Összességében tehát ha egész nap nyúzzuk a telefonunkat, és jobban szeretjük a nagyobb kijelzőket, valamint a frissebb és kreatív dizájnt, viszont egy iPhone 12 árát sokalljuk, akkor az iPhone XR lehet a megfelelő választás.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az Apple készülékeknél nincs bővíthető memória, ezért nézzünk utána, hogy a választott okostelefon 64 GB-os, vagy 128 GB-os kivitelben vásárolható meg. Minden attól függ, hogy milyen célra használjuk majd a készüléket.