A Star Wars egy hatalmas, gazdag történelemmel bíró univerzum, még úgy is, hogy a Disney az EU eltörlésével szegényebbé tette. Azóta azonban a filmek, a sorozatok, a regények és a képregények szépen bővítik, sőt, még a régi EU-ból is visszatértek olyan karakterek, mint Thrawn főadmirális, aki jelenleg a Lázadók című animációs sorozat hőseit tartja rettegésben.

A Rogue One, avagy a Zsivány Egyes az előzmény és a klasszikus trilógia közé ékelődve igyekszik tökéletes átkötő lenni, de nem csak a filmek, hanem a sorozatok között is. Utalások tucatjai vannak benne, amiket megpróbáltam most mind egy szálig összeszedni – nem vagyok benne biztosak, hogy ez sikerült – annak ellenére, hogy egy film ilyen téren történő kielemzése nem vág bele teljesen a PC Guru profiljába. Ugyanakkor a Star Wars elég populáris téma ahhoz, hogy itt is elférjen egy ilyen.

Természetesen az írás spoileres, így aki érzékeny erre, jobb, ha máris visszalép. Aki viszont már látta a filmet, vagy nem fél a spoilerektől, az tartson velünk, és lássuk, hány szállal kötődik a Zsivány Egyes a Star Warshoz.

A lázadók

Kezdjük ezzel. Számomra az egyik legmeglepőbb dolog volt a filmmel kapcsolatban, amikor az egyik spotban megjelent a Lázadók című sorozat legfőbb hajója, a Ghost. Az űrhajót több ízben is látni a filmben. Először a Yavin IV-en szúrhatjuk ki, amikor Jyn és Cassian az U-szárnyú felé tartanak a Jedhára indulás előtt. Később a scarifi csatában is láthatjuk, ott van az érkezéskor, és több ízben látni, amint TIE vadászgépekkel harcol.

star-wars-rebels-ghost.jpeg

A csatában amúgy feltűnik több Hammerhead korvett is, ezek egyike tolja meg az iontorpedókkal megbénított, magatehetetlen csillagrombolót. Eme hajók szintén a Lázadók középpontjában álló Főnix-sejt részét képezik, Kanan Jarrus és Ezra Bridger „lopta el” őket Leia hercegnőtől, a Birodalom orra előtt.

Emellett a Massassi bázison, amikor Jyn visszatér a hangárba a nem túl jól sikerült tanácsülés után, hallani, hogy a bemondó Syndulla tábornokot keresi. Nos, a Lázadók egyik főszereplője egy twi’lek nő, Hera Syndulla, aki A klónok háborúja című animációs sorozatban debütált és a Lázadókban is feltűnt Cham Syndulla tábornok lánya. Hogy melyik Syndulláról van szó a Rogue One-ban, az jó kérdés, bár a Ghost jelenléte miatt több mint valószínű, hogy Heráról (a hajó az övé), aki már a sorozatban is a lázadók egyik vezére, igaz, még csak kapitányi rangban.

Van egy szereplő is, aki meg is jelenik a filmben a Lázadókból. Amikor a technikus odarohan Mon Mothmához és Merrick tábornokhoz, bal oldalt ott gurul C1-10P, azaz Chopper.

Végül, amikor megérkeznek az AT-ACT-k, az idegen lázadó, Pao azt kiabálja, hogy karabast. Ez Zeb sűrűn használt szitokszava.

Régi ismerősök

A Zsivány Egyes számos régi ismerőst vonultat fel. A legjellegzetesebb és legnagyobb volumenű a Birodalom két legismertebb figurája (mármint az Uralkodó után), Tarkin kormányzó és Darth Vader. Utóbbi igen látványos belépőt kapott, és még látványosabban zárja a filmet (talán ez Darth Vader legjobb jelenete), míg Tarkin nagy moff megjelenése azért fontos, mert az őt alakító Peter Cushing 1994-ben meghalt. A Birodalom harmadik emberét Guy Henry alakította, akinek arcát CGI-jal formálták át Peter Cushingére, illetve néhány jelenetben digitálisan módosított archív felvételeket használtak.

star-wars-rogue-one-darth-vader.jpg

Ha már archív felvételek, a yavini csata Vörös Vezére, Garven Dreis és az Arany Vezér, Jon Vander szintén megjelent a scarifi csatában, és az ő esetükben is digitálisan módosított felvételeket használtak. Technikailag az Egy új remény jeleneteinél kicserélték a yavini hátteret a scarifira.

Szintén a digitális trükköknek köszönhetjük Leia Organa cameoját is. Ugyan Carrie Fisher még nagyon is él, és ő maga formálta meg az akkor már tábornokká avanzsált hercegnőt Az ébredő Erőben, de 60 éves révén nem játszhatta el a 19 éves Leiát. Úgyhogy a szerepet ezúttal Ingvild Deila kapta, akinek arcára Carrie Fisher digitálisan visszafiatalított arcát helyezték rá.

Persze a Lázadók Szövetségének vezetői sorából nem csak Leia jelenik meg, hanem itt van Mon Mothma, akit először A Jedi visszatérben láthattunk az endori ütközetet megelőző eligazításon. Ekkor még Caroline Blakiston játszotta. Aztán A Sith-ek bosszúja című epizódban is feltűnt Genevieve O'Reilly  megformálásában, de sajnos a jeleneteit jórészt törölték (amikben Baillel pont a lázadás megalapozásán ügyködtek), csak a Palpatine visszatértét üdvözlő tömegben lehet látni egy pillanat erejéig. Viszont O’Reilly visszatérhetett, és a Zsivány Egyesből már nem törölték. Érdemes amúgy megjegyezni, hogy a karakter A klónok háborújában is több ízben szerepel.

A harmadik vezér a hálátlan végzettel bíró Bail Organa. A klónok támadásában és A Sith-ek bosszújában is Jimmy Smits  alakította, aki újra a szereplő bőrébe bújt az új filmre. Ha nem is kapott nagy hangsúlyt, legalább lehetőségünk nyílt elbúcsúzni Bailtől, aki az Egy új reményben veszti életét off-screen az Alderaan felrobbantásakor, és később még csak nem is említik ezt a tényt. Mondom én, hálátlan végzet ahhoz képest, hogy két, illetve, most már három filmben és két sorozatban is igencsak fontos karakter volt.

Mellettük még felbukkan Jan Dodonna tábornok. A Star Wars IV-ben ő tartotta az eligazítást a pilótáknak, most pedig a nagygyűlésen, illetve több ízben a háttérben láthattuk. Alex McCrindle alakította a karaktert 1977-ben, most pedig az a Ian McElhinney, akit a Trónok harca rajongói Sir Barristanként ismerhetnek.

star-wars-rogue-one-mon-mothma-jan-dodona.png

Illetve találkozhatunk Raymus Antilles kapitánnyal, akit a 3. és a 4. epizódban is láthattunk - ő az, akit Vader elsőként öl meg a Star Wars történelme során. Érdekesség, hogy eddig mindig más alakította: a 4. részben Peter Geddis, a 3. részben Rohan Nichol, míg most egy egyelőre meg nem nevezett színész formálta meg.

Nincsen Star Wars-film C-3PO és R2-D2 nélkül, noha a Disney érájában eddig meglehetősen keveset szerepeltek. Az ébredő Erőben 3PO csak a film utolsó szakaszában kapott szerepet, R2 szinte csak cameozik. A Zsivány Egyesben meg már nem is szinte: a két droid egy pár másodpercre látható, amikor a Lázadók Szövetségének vadászai a levegőbe emelkednek, hogy elinduljanak a Scarifra. Jellemzően C-3PO ezt a pár másodpercet sem bírja ki panaszkodás nélkül.

Saw Gerreráról már a premier előtt tudni lehetett, hogy megjelenik a filmben. Az ő története A klónok háborújában kezdődött el, de akkor még az Onderonon lázadozott a Dooku gróf vezette Konföderáció megszállása ellen a testvérével. Említették már a Lázadókban is, ő és szakadár csapata irtotta ki Kallus ügynök első szakaszát – sőt, talán a sorozatban is meg fog jelenni. Most már félig emberi roncsként és paranoid őrültként a Jedhán bosszantja a Birodalmat.

Végül két meglepetésvendég is beugrott: Ponda Baba és Dr. Evazan Jynbe köt bele Jedha City-ben, pár nappal ezután pedig egy tatooine-i kocsmában valami kis szőke parasztficsúr kezdi szúrni a szemüket. Jedha elpusztítását karcolás nélkül megúszták, a találkozót a Zsivány Egyesben is megemlített Obi-Wan Kenobival már nem annyira.

Háborús játékszerek

Valószínűleg senkit sem lepett meg, hogy a filmben birodalmi csillagrombolók és TIE vadászok is lesznek, és a Halálcsillag feltűnése sem lehetett titok. Érdemes viszont tudni, hogy a Zsivány Egyes alkotói igencsak autentikusak voltak, ugyanis még arra is ügyeltek, hogy a filmben Imperial I-osztályú csillagrombolók legyenek, mint a 4. részben, nem Imperial II-esek, mint az 5-6. epizódban. A különbség a tornyokban fedezhető fel, a régebbi modelleknek nagyobb az antennája a pajzsgenerátorok között.

imperial-star-destroyers.jpg

Némelyik csillagrombolót a háttéranyagok nevesítettek is. Vader rombolója a Devastator, ugyanaz, amelyik az Egy új remény elején elcsípi a filmben szintén megjelenő Tantive IV-et. Tarkin rombolója pedig az Executrix, ami a Tarkin című regényben jelent meg először.

A filmben feltűnnek birodalmi lépegetők is, ám ezek nem a Lázadókban és az 5-6. részben látott AT-AT-k (apróság: a Lázadókban még az AT-AT első szériája szerepel, ezért másabbak), hanem AT-ACT-k, azaz All Terrain Armored Cargo Transportok. Ezek tulajdonképpen a birodalmi lépegetők málhás ló változatai, csupán teherjárművek. Emiatt magasabbak és kevésbé strapabíróak, mint a csapatszállító modell. Ugyanakkor az egyiket itt is egy nyakra leadott lövéssel semmisítik meg, akárcsak az 5. részben és a Lázadókban.

A Jedhán egy AT-ST is tiszteletét teszi. A jó öreg csireklépegető már A Birodalom visszavágban is ott volt a Hoth-on, de igazán jelentős szerepet csak A Jedi visszatérben kapott.

X-szárnyúból és Y-szárnyúból is szép számmal akad – utóbbiak ráadásul ezúttal ugyanúgy bombázóként jelennek meg, mit A klónok háborújában. Ezeknél még érdemes megemlíteni, hogy a Merrick tábornok vezette Kék osztagot a 4. rész könyvváltozata ihlette, abban ugyanis Luke még a Kékek kötelékében repült. A filmre azért változtatták meg Vörös osztagra a nevet, mert a modelleken a kék festés gondot okozott volna a trükkmestereknek.

A Lázadó flottában is sok ismerős hajót láthatunk, például az orvosi fregattként elhíresült Nebulon-B-t, amiből kettő is akad (az egyik talán pont az, ahol Luke visszakapta a kezét). De láthatunk Braha'tok csatahajót a 6. részből, GR-75-ös transzportokat az 5-6-ból, és persze több corelliai korvettet is, mint amilyen a Tantive IV. A Birodalom oldalán pedig megjelenik a Lamdba-osztályú komp és a TIE Bombázó, ami valószínűleg újfent csapatszállítóként üzemel, akárcsak a Lázadókban.

Mindezek mellett még egy HCVw A9 turbó tank is tiszteletét tette a Wobanin, egy ilyenből szabadították ki Jynt. A hatalmas csatajármű egy korábbi változatát, a  HAVw A6 Juggernautot A Sith-ek bosszújában láthattuk a kashyyyki csatában, majd megjelent A klónok háborújában is. Amúgy még az 5. részhez tervezte Joe Johnston, de végül az AT-AT lépegetőkre esett Lucas választása.

Ismerős helyszínek

Míg Az ébredő Erő egyetlen régi bolygót sem tartalmazott, csak azokra gyanúsan hasonlítókat, addig a Zsivány Egyes több régi helyszínt is visszahozott. Az egyik legfontosabb ezek közül a Yavin bolygó, pontosabban annak negyedik holdja, a Yavin IV, ahol a Massassi templomokat bázisul használó Lázadók Szövetsége székel.

star-wars-rogue-one-yavin-u-wing.jpg

Emellett az egyik visszaemlékezés alkalmából láthatjuk, amint az Erso-család Krennic társaságában mulatja az időt, az ablakokon túl pedig a régi Köztársaság és a Birodalom fővárosa, a Coruscant terül el.

Ebben a filmben debütált a koncepció szintjén már A Jedi visszatérhez megalkotott kastély, amiben Darth Vader lakik, amikor éppen nem Jediket vagy felkelőket üldöz. A nem túl barátságos épület azon a Mustafaron található, ahol Anakin Skywalker, Darth Sidious újdonsült tanítványa… Nos, megsült, plusz elvesztette kezét-lábát. Azért ez valahol elég perverz, de illik a Sith Sötét Nagyuraihoz (a Képes enciklopédia szerint a kastélyt a mestere adta Vadernek). A Mustafar megjelenése ebben a formában a Lázadókhoz is kapcsolódik, abban ugyanis Tarkin erre a bolygóra akarta hozni Kanant, és Hera úgy jellemezte eme vulkanikus világot, hogy a hely „ahová a Jedik meghalni járnak”. Plusz Ahsoka Tano rájött, hogy innen irányítják a Jedikre vadászó inkvizítorokat. Viszont egészen a Zsivány Egyesig nem tudtuk, miért ilyen fontos a Birodalomban a Mustafar.

Háttérben lévő apróságok

Aranyos utalás, hogy a kicsi Jyn játékai között a Lah’mún olyan dolgokat vehetünk észre, mint a klón háborúkban használt ARC-170-es vadászgép vagy a Venator-osztályú csillagromboló, de láthatunk Jedi vadászok hiperűr gyűrűjét, Grievous zászlóshajóját, sőt, wampát, tauntaunt és IG-88-at az 5. részből, shaakot a 2. epizódból, valamint opee halat a Baljós árnyakból és tooka macskát a két animációs sorozatból.

A Whillek most először lettek megemlítve, holott már az Egy új remény könyv változatának első soraiban olvasni lehetett róluk. Sokat még nem tudunk a kilétükről, sőt semmit sem, csak az, hogy a Jedhán a Kyber Templomát a Whillek Templomaként is emlegetik, illetve Chirrut és Baze a Whillek Őrzői nevű rend tagja, mi több, az utcákon a Whillek Tanítványai nevű rend tagjait is láthatjuk. Lucas már az első forgatókönyv-változatban használta a Whillek kifejezést, és később több epizódba, sőt A klónok háborújába is megpróbálta belecsempészni, sikertelenül. Most végre debütálhattak.

star-wars-whills.jpg

Érdemes megjegyezni, hogy az Erő vallási középpontba helyezése Az ébredő Erőben jelent meg először,  a film elején feltűnő Lor San Tekka az Erő Egyházának tagja. A háttéranyagok szerint e vallás követői szintén gyarkan megfordulnak a Jedhán.

És ha már szóba került a kyber, ez a kristály üzemelteti a fénykardokat. Mind A klónok háborújában, mind a Lázadókban kapott már szerepet. Az utóbbi sorozat egyik főbb bolygója, a Lothal például ugyanolyan kyber-lelőhely, mint a Jedha, sőt ezen is van egy ősi Jedi templom.

Érdekesség, hogy a film végén Jyn megemlíti a Black Saber, azaz Fekete Kard projektet. Ez vagy a két animációs sorozatban feltűnt sötét pengéjű fénykardra, azaz angolul a darksaberre utal, vagy az EU-ban a Halálcsillag prototípusaként megjelent, szintén Darksabernek nevezett űrállomásra. Mivel a Halálcsillag tervei után kutatva leltek rá, feltehetően az utóbbi.

Rengeteg, a korábbi filmekben debütált droidot is láthatunk a filmben, úgymint a lábas szemeteskukára emlékeztető GNK droid, az egérdroid (MSE), a birodalmi kutaszdroid vagy a bogárfejű RA-7 protokolldroid. Emellett látni olyan kék italt, amit a Lars-család is iszik a 4. részben a vacsora alatt, illetve Padmé is visz Anakinnak a 2. epizódban.

És a legvégére még egy apróság: Vader ugyanúgy a puszta kezével véd egy lézernyalábot, mint A Birodalom visszavágban, csak ezúttal vissza is dobja azt a feladónak, ami viszont utalás lehet Kylo Renre, aki képes volt hasonlóan befolyásolni egy lézernyaláb mozgását az Erő által.