• Már a világ számítógépeinek felén Windows 10 fut
  • Az eredeti célkitűzés egy milliárd volt három év alatt

Mielőtt elmerülnénk abban, hogy milyen gyorsan múlik az idő, érdemes megjegyezni, hogy a felmérés természetesen csak az internetre kapcsolódó gépekről szolgálhat adatokkal, az offline működő eszközök nem tartoznak a statisztikába. De még ha beletartoznának sem valószínű, hogy sokat nyomnának a latba, már ami az operációs rendszerek piaci részesedését illeti, melyben a várakozásoktól jóval lemaradva, és lassabban tart most ott a Windows 10, ahol.

Ha még emlékeztek, a négy évvel ezelőtti rajtnál a Microsoft célja az volt, hogy 1 milliárd eszközön fusson a Windows 10 - nos, ettől még mindig jócskán elmaradva, mintegy 800 milliónál tart jelenleg az operációs rendszer. Ez azonban elég ahhoz, hogy a piac 51%-át uralja, javarészt saját magától elhappolva a százalékot, a második legerősebb szereplő a Windows 7 a maga 30%-ával. Ezzel pedig messze maga mögé utasítja a Windows 8.0 (0,63%), és a 8.1 (4,2%) verziókat. Mellettük még életben van az Xp (0,11%) és a Vista (0,15%) is, a maradék űrt pedig javarészt a macOS (9,68%) és a Linux (1,72%) tölti ki.

windows-10-laptops.jpg

De ha már a Windows 7 is szóba került, emlékeztetnénk mindenkit, hogy 2020. január 14-től leáll az operációs rendszer ezen verziójának hivatalos támogatása. Hogy ez milyen mértékben és gyorsasággal változtat majd a statisztikán, annak csak a jövő a megmondhatója.