Az MMOG-szegmens érdekes helyzetben van, hiszen itt elsősorban nem az eladások, hanem a működési profit (más néven az üzemi nyereség) jelenti a mérvadó számot. Ez logikus: egy játékot egyszer kell megvenni, ezután a játékosok már a kiadónak/fenntartónak fizetik akár a havidíjat, akár az egyéb pénzeket (bónusztartalmak megvásárlása és effélék). Épp emiatt, és az NCsoft játékmegjelenés-vonalának ismeretében nem meglepő, hogy a nemrég lezárult második negyedév pénzügyi jelentése szerint az eladások a tavalyi hasonló időszakhoz képest 11 százalékkal, 82,1 millió dollárra csökkentek, ugyanakkor viszont a működési bevételek – tessék megkapaszkodni! – 533 százalékkal (!) nőttek, 11,5 millió dollárra. Az egy évvel ezelőtti veszteség legfőbb okozója a NetDevil járműves MMO-akciója, az Auto Assault volt, melyet épp emiatt a szöuliak, ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, leállítanak. Úgy tűnik tehát, ez a lépés érthető és egyben hasznos is volt az NCsoft részéről.

NCsoft: szép eredmények és GW: PlatiniumÉrdekes tény, hogy a profit 59 százaléka „hazai” eredmény, azaz a koreai értékesítések teszik ki. A fő húzóerő még mindig a főleg Ázsiában kedvelt Lineage I és II, mely 62,3 millió dollárt hozott, a második helyen a nálunk is igen népszerű Guild Wars áll 8,9 milliós bevétellel, ezt követi a kaliforniai Cryptic Studios MMORPG-je, a City of Heroes / City of Villains a maga 6,9 millió dollárjával. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a Lineage-széria értékesítése 16, illetve 2 százalékkal esett (ami főleg az első rész esetében érthető), míg a szuperhősös móka 7 százalékkal emelkedett. A negyedév során a cég online portálja, a PlayNC látogatottsága 1,3 millióval nőtt.

A jövő és a harmadik negyedév egyaránt bíztató. Előbbi legfőbb záloga az NCsoft és a Sony azon megállapodása, mely szerint a szöuliak PS3 / PSP játékokat fognak fejleszteni a japán óriás számára, a Guild Wars 2, illetve az Aion, melynek koreai zárt bétatesztelése október 31-én kezdődik. Utóbbié pedig természetesen Richard „Lord British” „Ultima” Garriott MMORPG-je, a Tabula Rasa, mely Észak-Amerikában ősszel debütál, és persze a Guild Wars: Eye of the North.

Eme játékkal kapcsolatban is van új hírünk, melyet a beharangozóban és a hír címében is említettem: az NCsoft és az ArenaNet tegnap jelentette be a Guild Wars: Platinum Edition kiadását. A pakk két címet fog tartalmazni: a Guild Wars Prophecies kampányt, és a Guild Wars: Eye of the North kiegészítőt. Ez a csomag nyilván azoknak szól, akik még nem kóstoltak bele a játékba, de érdeklődnek iránta; mivel a GWEN egyfajta hidat képez az első és a második felvonás között, és segítségével előbbiből át lehet menteni egy csomó dolgot a folytatásba, érdemes lehet az újoncoknak ezt beszerezni, és ezzel megkezdeni az ismerkedést a kiváló MMORPG-vel, hogy aztán a GW2 elindulásakor zökkenőmentes legyen az átállás az új szisztémára, kalandokra.