Nem lehet majd ártatlanokat ölni a Battlefield 3-ban, mert a fejlesztők szerint a játékosok mindig "a sötét oldalt választanák". Érdekes és kissé nevetséges érvelés következik a játék producerétől, Patrick Bachtól -- persze az, hogy nevetséges, nem jelenti, hogy nem elgondolkodtató.

"A a játékosokat döntéshelyzetbe hozod, mindig a rossz mellett voksolnak, mert úgy gondolják, hogy »a sötét oldal király«, és úgysem kapja rajta őket senki. Személyesen szeretném távol tartani a civileket a Battlefield 3-tól, mert úgy érzem, az emberek csak rosszat csinálnának. Továbbá nem akarok olyan videókat látni az interneten, amikben civileket ölnek a játékosok."

Backnak a Rock, Paper, Shotgun munkatársa feltette a kérdést, hogy mi lenne, ha a játékos egy gyerekkel találná szemben magát. Nos, a producer szerint a hidegvérű gamer szétlőné a fejét, s emiatt mindeni a DICE-ot venné elő. Back úgy véli, hogy a játékok most vannak abban a korban, amiben a filmek voltak a 30-as és 40-es évek fordulóján. Ki kell kísérletezni, meddig mehetünk el.

Személyes véleményem azonban, hogy a DICE egyszerűen megijedt a nyáron történt norvég mészárlástól. A gyilkos ugyanis előszeretettel emlegette a játékokat, sőt, saját bevallása szerint a Call of Duty: Modern Warfare 2-t használta "gyakorlásra", melyben egyébként igenis lehet civileket ölni. A svédek és az EA pedig szeretnének biztonságos talajon mozogni: ha egy őrült elő is rángatja a játékukat a kalapból, moshatják kezeiket, mondván, hogy ők direkt figyeltek. Hogy ez mennyire szimpatikus vagy antipatikus gondolat, azt mindenki maga döntse el.