Gyönyörű év volt 1991 -- bár őszintén szólva nem sok mindenre emlékszem belőle, hiszen akkoriban még lepkét csattogtattam a kertünk udvarán vidéken, mégis, egészen idáig kell visszamennünk, hogy megtaláljuk az első, EA kiadásában megjelenő hokiprogramot, az NHL-t, vagy EA Hockeyt. A "sorozatot" az NHLPA Hockey követte 1992-ben, majd két év kihagyás után és dátumozva megjelent az NHL Hockey 94, amely nem csalás, nem ámítás, SNES és Sega platformok mellett már DOS-ra is debütált. Ezután nem volt megállás: ahogyan az már lenni szokott, évről évre jöttek a folytatások, s bár a konzolok változtak (bejött a képbe a PlayStation, a Dreamcast, majd kis idő elmúltával a PS2 és az Xbox is...), a PC, mint platform örök maradt. Sokan úgy gondoltuk, ez így is marad...



Ryan Nicholas (EA): "
A PC-s eladások nem voltak elég magasak, hogy megfelelő profitot termeljenek, így a rajta dolgozó embereket elosztottuk az új generációs változat készítői között.



....aztán a 07-es változatot követően beindult az EA-s kavarás -- az új generációs konzolok megjelenésével a stúdió ugyanis PC-re rendszeresen a... nos, megkérdőjelezhető minőséggel rendelkező terméket próbálta lenyomkodni az asztali számítógépes sportrajongók torkán: odáig mindig a PC-s változat volt a referencia, amelyek alapján a konzolos variánsokat készítették, viszont az első, Xbox 360-ra és PS3-ra is készülő NHL gyökeresen megváltoztatta ezt a szokást. Akik új generációs konzolra vették meg a programot, valódi áll-leejtős grafikát, fejlett mesterséges intelligenciát és toronyórát kaptak lánccal, akik PC-re, azoknak meg jött az özönvíz előtti motor, és az elképesztően igénytelen windowsos változat, amely megrekedt úgy a 2003-as szintjén.

A reakciók persze nem maradtak el, a rajongók kaszákkal és internetes ellenkampánnyal hálálták meg a kiadó "alapos munkáját" - ellentétben a fifásokkal, akik ugyan az ideit leszámítva legalább annyira... hmm, minőségi produktumot kaptak, mint az NHL-ek, de zokszó nélkül vásárolták újra és újra, amelyre a kiadó először nyilatkozatokkal, majd később durcizással, "és akkor nem kaptok semmit" fenyegetéssel reagált, előrángatva a klasszikus "de hát minden a kalózkodás miatt van" érvet -- hiába. A tavalyi változatot végül is a maga 2003-as formájában még megkaptuk, most azonban a kiadó döntött: az NHL 10 nem kap PC-s fejlesztést, inkább kukába vágják az egészet, és csak és kizárólag az új generációs (PS3-as, Xbox 360-as) változat tökéletesítésével foglalkoznak.



A hírről, így az elmúlt pár előd minőségéről sokat elmond: a PC-s változat mellett még az ugyanabban a szekcióban készülő PS2-es (!) változatot is elkaszálták.



A dologról vegyes véleménnyel lehetnek a rajongók -- az biztos, hogy, ha idén is kimaradt volna a nextgen tartalom, az EA már jobban égne, mint a kiszáradt tarló, így komoly pénzeket kellett volna belefektetni, azonban a kiadó bekerült a 22-es csapdájába: a gyatra minőség miatt nem adtak el szinte semmit a folytatásokból, így viszont évről évre távolabb kerültek a lehetőségről, hogy a döntéshozók megelőlegezzenek egy nagyobb ugrást a windowsos változatba -- elvégre minek, ha nem veszi senki. A huzavona így ért véget, én pedig csak vakarom a fejemet, hogy a már említett ominózus 2003-ason kívül láttam-e bármilyen platformra bármilyen NHL-t az elmúlt pár évtizedben...

A hír színesítéséhez használt képek időrendben vannak - 2003-ból indulunk, majd haladunk előre, hogy az alant látható fotókkal (utolsó, X360-as változat) megmutassuk: fejlődött ez a széria, csak nem PC-n.