A PC Guru hasábjain sokszor mutatunk be egyedi játékokat, melyek ugyan nem számíthatnak akkora sikerre, mint mondjuk egy Call of Duty, de eredetiségük és összetettségük folytán kiérdemelt helyük van a játékosok polcain -- és hála a kíváncsi és igényes rétegnek, mindig sikerül eladni belőlük annyit, hogy megérje kiadni őket. Ide sorolható e havi teljes játékunk, a Blood Bowl is, mely a híres Warhammer Fantasy világ legkedveltebb sportágát, a vérfocit dolgozza fel. Azonban annak ellenére, hogy ez egy elméleti szabályok szerint működő játék, szó sincs szimulátorról. A Blood Bowl egy szerepjátékos elemekkel tarkított, körökre osztott stratégia, mely pontos, szakszerű taktikát követel, cserébe viszont felejthetetlen játékélményt nyújt. 

HALÁL A PÁLYÁN

A Blood Bowlnál kevés szórakoztatóbb játék létezik -- ez főleg annak köszönhető, hogy a program hátterét egy legendás, de leginkább Amerikában népszerű táblás játék szolgáltatta, és a magazin mellékletéről telepíthető változat is a legfrissebb papíralapú szabálykönyv szerint működik. A vérfoci alapjai persze egy valós sportágra, az amerikai focira vezethetőek vissza, csak míg a Superbowl alatt emberek feszülnek egymásnak, addig itt vámpírok, orkok, goblinok és egyéb szörnyszülött kreatúrák öltik magukra a harci mezt. A cél a pontszerzés, vagy ahogy itt hívják, a touchdown, amit az ellenfél csapatának hátába kerülésével lehet elérni. Mialatt a labdáért küzdünk, a gyepen élet-halál harc zajlik, hisz brutális fantasy univerzumról lévén szó a játékosok nemcsak lecsapják egymást, mint a taxiórát, de meg is ölik, vagy akár fel is falják a másikat. Az irányítás a Classic játékmódban, mely a táblás szabályok szerint íródott, körökre osztott (messze ez a legjobb mód egyébként), és ahogy egy jó TBS-ben megszokott, muszáj előrelátóan gondolkodnunk, és saját stratégiával előrukkolnunk. 

RPG VAGY TBS?

A Blood Bowl érdekessége, hogy játékosaink folyamatosan fejlődnek és új képességeket sajátítanak el. Ezek sora meglehetősen bő, akad itt minden a szimpla kivégzéstől a passzív védekező skillig. A megfelelő tulajdonságok kiválasztása kulcsfontosságú a meccsek során, ugyanakkor elmondható, hogy tökéletes taktika nem létezik. Minden csapatfelállásnak megvan a maga gyengéje, és ezt az aszimmetrikus játéktervezés gyöngyszemeként sosem hagyja elfelejteni a Blood Bowl. Na jó, egy alkalommal talán: sajnos a fejlesztők nem engedhették meg maguknak, hogy csak simán átírják a táblás játékot PC-re, hisz sokan vannak, akik jobban szeretik a gyors, véres akciót a gondolkodásnál, így aztán a Blood Bowlban találunk egy valós idejű opciót is. Itt a meccsek ugyan pergősebbé, látványosabbá válnak, de a játékmenet is változik. Képzeljétek csak el, mi lenne, ha a Gazdálkodj okosan!-t akarnátok valós időben játszani, és ezért kockadobás helyett az nyerne, aki elsőként markolja fel az összes pénzt a bankból...

ORKSZAG

Külön bónusz a játékkal kapcsolatban, hogy a PC Guru mellé nem a sima Blood Bowlt, hanem a Steamen át aktiválandó Legendary Editiont csomagoltuk, benne 11 új fajjal és a hozzájuk kapcsolódó képességgel, új stadionokkal, játékmódokkal és egyéb extrákkal. Melegen ajánljuk a játék kipróbálását akár egyedül, akár haverjaitokkal (még saját ligát és bajnokságot is indíthatok!), mert nagyon hangulatos és okos program. Annak érdekében pedig, hogy ne legyen nehézkes az indulás, jó szokásunkhoz híven most is ellátunk pár tippel benneteket a magazinban. Találkozunk a pályán -- de vigyázat, nem finomkodunk! 

FONTOS RÉSZLETEK, AVAGY EZ EGY STEAMES JÁTÉK

A novemberi PC Guru teljes játéka Steames program, tehát a játék aktiválásához mindenképpen szükség lesz egy Steam regisztrációra és internet kapcsolatra, azonban a Blood Bowl: Legendary Edition telepíthető a DVD-mellékletről is, csupán a regisztrációs kód beírásához lesz szükség az internetre. 

Akik pedig nincsenek jóban az angol nyelvvel, azok egy apró trükkel azonnal magyar feliratossá varázsolhatják a játékot. Nem kell mást tenni, mint LETÖLTENI EGY FÁJLT, és követni a leírásban található utasításokat! 

GÉPIGÉNY: Legalább 2,4 GHz-es egymagos processzor, minimum egy 128 MB-os videokártya, 1 GB RAM, 5 GB szabad hely a merevlemezen. A multiplayer elindításához természetesen internetkapcsolat.

A JÁTÉK AKTIVÁLÁSÁNAK A MENETE:

A játék a Steames regisztráción túl saját védelemmel is rendelkezik, így a Steames aktiválást követően még egyszer aktiválni kell a programot, hogy játszani tudjatok vele. Ehhez készítettünk egy kis segítséget. Lássuk lépésekben, hogy mit kell tenni:

  • Telepítsd a játékot és aktiváld a Steamen a DVD-tokon található kulcs segítségével.
  • Az első indításkor a játék kérni fog egy termékkódot, amit a Steamből kell kimásolni. Ha fut a játék, akkor nyomj egy alt-tabot, és menj a Steam ablakba.
  • Válaszd ki a Könyvtár (Library) menüpontot, ahol a játékaid vannak felsorolva.
  • Keresd meg a Blood Bowl: Legendary Editiont, nyomj egy jobb egérgombot a címére, és válaszd ki a View CD Key (CD-kulcs megtekintése) menüpontot.
  • Az előugró ablakból másold be a vágólapra a felső kódot.
  • Válts vissza a játékba, és a ctrl+v gombok lenyomásával illeszd be a vágólap tartalmát a kódsor helyére.
  • Ha mindent jól csináltál, akkor a kódot a Steamből bemásoltad a megfelelő helyre, ami után már tovább is léphetsz a játékba.

FIGYELEM! Lehet furcsán fog hangzani, de a tapasztalataink alapján a rendszer nem mindig fogadja el elsőre a kiválasztott kódot. Ne adjátok fel, ha nem megy, másoljátok be többször is, mert akadt olyan olvasó, akinek csak negyedjére működött a kód!

PC GURU: NOVEMBER 8-TÓL AZ ÚJSÁGOSOKNÁL!
Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!